Natur- og Landbrugskommission bringer eksperterne tilbage

Den nye Natur- og Landbrugskommission bør bane vejen for Naturplan Danmark og ny, bedre og mere enkel lovgivning om, hvordan vi bruger vores land. (Foto: Michael Stoltze).

Så er regeringens vigtige Natur- og Landbrugskommission endelig blevet nedsat!

Vi er mange, der har ventet spændt og længe på kommissionen. Som man kan læse i pressemeddelelsen her, bliver tidligere formand for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, SF’eren Jørn Jespersen, formand for kommissionen.

Jørn brænder for natur, miljø, landskab, erhvervsliv og bæredygtig udvikling. Han er kendt og respekteret som en særdeles dygtig og lyttende forhandler, som er god til at opnå resultater. Det lover godt.

Udover formanden er der ikke sat navn på kommissionens medlemmer. Men det står klart, at den centrale kommission med blot 12 medlemmer (inklusiv formanden) bliver forholdsvis lille, og at den bliver sammensat af eksperter. Det er både godt og interessant.

Godt, fordi kommissioner principielt ikke bør nedsættes for blot at blive kamppladser for politiske stridigheder mellem partier og interesseorganisationer og interessant, fordi regeringen med sit udspil gør op med den forrige regerings ti år lange hånliggørelse af eksperter.

Forventningerne til kommissionen er tårnhøje (for høje?), og flere frygter, at den kan ende som syltekrukke eller støde på uoverstigelige forhindringer undervejs. Det vil være katastrofalt. Derfor handler det om tillid og effektivitet nu. Kommissionen skal være både hurtigtarbejdende og grundig.

Kommissionens potentielle betydning for Danmarks natur, landskab, miljø, landbrug og økonomi, kan næsten ikke overvurderes. Der er så meget på spil og så meget at vinde til gavn for Danmarks fremtid.

Det er ærgeligt, at Naturplan Danmark ikke er blevet en central og integreret del af kommissoriet. Det står dog fast, at kommissionen skal forberede realiseringen af denne vigtige og længe ventede nationale plan for Danmarks fremtidige arealanvendelse.

Det bliver således uhyre spændende at følge kommissionens arbejde det kommende år, hvor alle organisationer og den brede befolkning er inviteret til at spille ind.

Vi har fået en kommission, der på afgørende områder kan ændre Danmark på den gode måde.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i natur, Natur- og Landbrugskommission og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Natur- og Landbrugskommission bringer eksperterne tilbage

  1. Jeg ser også med spænding frem til kommissionen.
    Eksperter er gode til mange ting, men ikke til at lave politiske aftaler, derfor er det godt, at der sideløbende skal diskuteres politisk.

  2. Hvilken orkide er det som vokser i billedets højre side?

  3. Torstein Dehli siger:

    Hvilken holdning forventes det at kommissionen har til de nuværende fredninger af marsvin, sæl og skarv, samt ålebestanden,set i lyset af den stærkt svindende kystfiskerbefolkning?

    Eller måske bedre at stille spørgsmålet, kan det forventes at disse eksperter, som skal sidde i denne kommission, også har en praktisk faglig baggrund?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s