Historisk energiforlig med enkelte skønhedsfejl

Klima- og energiminister Martin Lidegaard og regeringen har al mulig grund til at glæde sig over det nye energiforlig, som blev indgået i går med støtte fra alle partierne undtagen Liberal Alliance.

Det er en historisk og fremadrettet aftale, som gør Danmark til frontløber i bestræbelserne på at fremme den globale grønne omstilling til bæredygtig energiforsyning. Med forholdsvis beskedne udgifter for forbrugerne og meget store muligeheder for, at Danmark kommer til at gøre sig stærkt gældende internationalt på området. Det vil skabe eksport af grøn teknologi og skabe arbejdspladser nationalt og internationalt til glæde for Danmarks økonomi og anseelse.

Der er dog enkelte skønhedspletter og forskellige farer, som man skal være opmærksom på. Og derfor er der ikke tvivl om, at energiforliget skal justeres hen ad vejen på flere punkter:

1. Solenergien fylder for lidt. Forventningerne er for lave, og strider mod den internationale trend, som går i retning af solenergi som den vigtigste vedvarende energikilde i fremtiden.

2.  Den store satsning på biomasse og biogas kan gå alvorligt ud over naturområder og biodiversitet, hvis det bliver håndteret forkert.

3. Vindmøller i kystnære områder og på fladvandede områder med mange fugle kan give problemer med henh. landskabsforstyrrelser og fugleliv.

Disse forhold er der grund til at være meget opmærksomme på i det videre vigtige arbejde med omstilling til en bæredygtig energiforsyning, som er helt fri af fossile brændstoffer.

Det er vigtigt, at bæredygtighed også omfatter hensynet til naturen, biodiversiteten og vores oplevelse af den.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Egergiforlig 2012 og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s