Noma og naturen for 3. gang

 


Noma er for 3. år i træk kåret som verdens bedste restaurant. Noma og Claus Meyer har lært os at bruge mange nye og glemte ingredienser fra naturen - f.eks. humleskud. (Foto: Michael Stoltze).

Da Noma for to år siden og sidste år blev kåret som verdens bedste restaurant, var det ikke kun en hyldest til det nyskabende spisesteds kulinariske kvalitet og opfindsomhed. Det var også en hyldest til naturen, som rummer så mange muligheder for at finde og bruge ingredienser til fryd for ganen.

Nu har Noma gjort det igen! De er for 3. år i træk blevet kåret som verdens bedste restaurant. Noma og restaurantens insisteren på nordisk mad og den nordisk natur bærer frugt, og kåringen for tredje gang viser, at Nomas idé ikke er en døgnflue.

Nomas opskrift er, at vi skal huske, at al vores mad stammer fra naturen, og at vi skal bruge og udforske mulighederne i det, vi kan finde derude i den vilde natur. Det er ved at blive en sand dille, og det er godt! Sidste år så jeg Jamie Oliver på madopdagelse i Stockholm. I Sverige, som vi altid har grinet (rent kulinarisk) af her i Danmark på grund af deres surstöming, søde brød og tørre kanelbullar… Men hold da op! Jamie Oliver entrerede essensen af den svenske madkultur, så selv en blind kunne gnide øjnene åbne og erkende, at de så sandelig kan noget i det store land på den anden side af Øresund. Ikke mindst på grund af den natur, de har så rigelig af.

Noma står for “nordisk mad”, så det er altså også Sverige. Men hvad med Nomas idé? Vil den holde? Holder det dér med, at vi skal hente vores mad fra den vilde natur?

Ja og nej! Ja  – ingredienser fra den vilde natur er fantastiske i ethvert køkken på grund af både smag og fortælling. Og nej – den vilde natur rummer overhovedet ikke mad nok til, at menneskeheden kan leve af den i dag som samlere og jægere. Det må man ikke tro. Skulle vi det, kunne vi formentlig højst være omkring en milliard mennesker på Jorden. Vi er som bekendt omkring syv gange så mange, så mindst seks milliarder af os ville dø af sult.

Med dette “lille men” i erindring, vil jeg ønske Noma er stort tillykke med kåringen for 3. år i træk og takke for restaurantens, René Redzepis, Claus Meyers og alle de andre gode menneskers eminente evne til at sætte fokus på naturen som det største og vigtigste krydderi i tilværelsen.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Claus Meyer, Dansk natur, Gastronomi, natur, Noma og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s