Værd at kende i dansk natur: Knaldrøde kardinalbiller

Sorthovedet kardinalbille. Kendes på det sorte hoved og de knaldrøde dækvinger. (Foto: Michael Stoltze).

Sidst på foråret og i forsommeren ser man ofte nogle knaldrøde biller i skove, hegn og haver. Det er kardinalbiller, som har navn efter deres intense farve, der kan minde om farven på de røde kapper, kardinalerne traditionelt bærer. Kardinalbiller er giftige, og deres stærke farve er signal til fugle og andre fjender om, at de er uspiselige.

Der er tre arter af kardinalbiller i Danmark: Sorthovedet kardinalbille, rødhovedet  kardinalbille og lille kardinalbille. De to første, som begge er omkring 15 mm lange, er vist her. Den lille kardinalbille (se her) ligner rødhovedet kardinalbille, men er mindre (ca. 10 mm lang) og har mørkt hoved, og hannen har kamlignende antenner (følehorn).

Alle tre arter er udbredt i det meste af landet. Rødhovedet og sorthovedet kardinalbille er almindelige, mens den lille kardinalbille er temmelig sjælden.

Kardinalbillelarver er lange og flade. Det er rovdyr, som er tilpasset livet under bark på døde træer. De er to-tre år om udviklingen fra æg til voksen bille. På steder med døde elmetræer, kan der være mange kardinalbiller.

Her er et godt link til en side om kardinalbiller og deres flade larver.

På en død elm med judasører sad disse to rødhovede kardinalbiller. Arten kendes fra den sorthovede kardinalbille på det røde hoved og de rødorange dækvinger. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Værd at kende i dansk natur og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Værd at kende i dansk natur: Knaldrøde kardinalbiller

  1. Pingback: Værd at kende i dansk natur: Præstebiller | Dansknatur's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s