Værd at kende i dansk natur: Kobjælder

Gymnasielærer og medlem af Natur & Samfund, Jørn Skeldahl fra Helsingør, er en af Danmarks meget poetiske og dygtige naturfotografer. Har har sendt os denne fine beretning til serien Værd at kende i dansk natur.  1000 tak for det smukke bidrag.

“Kobjælde er en spændende planteslægt i ranunkelfamilien med 3 ret let genkendelige arter i Danmark, og med ca. 20 arter i Europa og den tempererede del af Asien. Planterne er flerårige og kan blive over 20 år gamle.

Alle arterne har opret stængel med en stor, mere eller mindre klokkeformet blomst, som kan være violet eller hvidlig. De hårede grifler forlænges under frugtmodningen til lange, fjerlignende og skinnende flyvvedhæng. Nogle af arterne – især opret kobjælde – findes også som havestaude, og arterne er – i hvert fald tidligere – i nogen grad blevet opgravet.

Den mest almindelige er nikkende kobjælde, som mange kender fra tørre overdrev. Den blomstrer nu og findes mest i det nordvestlige Sjælland og Nordjylland.  På grund af behåringen er planterne meget fotogene i modlys.”

Nikkende kobjælde. (Foto: Jørn Skeldahl).

Læs mere om nikkende kobjælde her

Opret kobjælde blomstrer lidt tidligere og er langt sjældnere med kun ca. 40 lokaliteter i det østlige Jylland og 2 på Sjælland, hvor man stadig kan se op mod 2000 eksemplarer blomstre ved Rusland nær Dronningmølle:

Opret kobjælde. (Foto: Jørn Skeldahl).

Læs mere og opret kobjælde her.

Rigtig sjælden er vårkobjælde, som kun findes 3 steder i Jylland, og den samlede danske bestand overstiger næppe 25 individer:

Vårkobjælde. (Foto: Jørn Skeldahl).

Mere om vårkobjælde her.

Alle kobjælder er fredet!”

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Værd at kende i dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Værd at kende i dansk natur: Kobjælder

  1. Helga Kjerulff siger:

    D. 19.5.vil jeg vise nogle venner Pulsatilla i Rusland/Nordsjælland,men de var alle forsvundet på nær 3 blomster og en enkelt afblomstret. Hvor er de blevet af. For mange år siden har jeg set stedet helt blå af Pulsatilla. Har græsset kvælt dem? Blev stedet ikke græsset af kvæg? Helga Kjerulff, 20.5. 2015

  2. Bodil Houmøller siger:

    Har i dag besøgt Rusland og set blomstrende kobjælder. Ikke så mange som for år tilbage, synes jeg, men de var der.

  3. NL siger:

    Det er desværre kun Vårkobjælder der er fredet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s