Værd at kende i dansk natur: Toppet lappedykker med zebrastribede unger

Lappedykkere er stærkt specialiserede fugle med et langt parringsspil med bl.a. hovedrysten og dans. En nedarvet ritualiseret adfærd, som foregår efter nøje mønstre. Hunnen indbyder derefter til parring ved at lægge sig fladt ned på nogle flydende kviste på vandet, hvorpå han bestiger hende. (Foto: Jørn Skeldahl).

Gymnasielærer Jørn Skeldahl har sendt endnu en fin, illustreret historie, som vi bringer med stor tak.

Zebrastribede lappedykker-unger i de danske søer lige nu.

Af de 5 lappedykker-arter vi kender i Danmark, er den toppede langt den mest almindelige med omkring 4000 ynglepar i landet. Æggene ruges i 4 uger, og straks når ungerne er tørre, flytter de over på forældrenes ryg.

De zabrastribede unger har stor fordel af at opholde sig på de voksne lappedykkeres rygge. Dels holder de sig varme, og dels undgår de her angreb fra rovfisk. Forældrene kan endda tage dem med under vingerne, når de dykker.

Mere om Toppet Lappedykker kan bl.a. findes her.

I stedet for derefter at hoppe ned, vadede han under denne parring hen over hende og pressede endda hendes hoved ned under overfladen. (Foto: Jørn Skeldahl).

Men det forunderlige er, at det kan være hunnen, som gør det samme ved ham. En adfærd som bidrager til at styrke sammenholdet hos parret. (Foto: Jørn Skeldahl).

Den eneste forskel på kønnene er, at hunnens ryg er lidt mere grålig, og jeg var under den her fotograferede ”parring” ikke i stand til at afgøre, hvem der ”dykkede” hvem…! (Foto: Jørn Skeldahl).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Værd at kende i dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s