Værd at kende i dansk natur: Dueurtsværmer

Dueurtsværmer i hvile på burreblad. Vingefanget er omkring syv centimeter. (Foto: Michael Stoltze).

De danske sommernætter myldrer med natsommerfugle. Modsat den almindelige forestilling kan natsværmere være meget andet end grå.  Mange arter har vidunderlige farver og former. Man ser dem bare ikke så ofte, fordi de er fremme om natten og skjuler sig om dagen.

I skumringen begynde de store aftensværmere at flyve i haverne, hvor de suger nektar fra blomsterne, mens de står stille i luften på svirrende vinger – ganske ligesom kolibrier. Senere på natten tiltrækkes de undertiden af lys, og så kan man være heldig at finde dem i hvile på vægge.

Der er mange arter af aftensværmere. En af de kønneste og mest elegante er dueurtsværmeren. Den har et vingefang på omkring syv centimeter og er meget almindelig. Som larve æder den dueurt, natnys og ikke mindst gederams. Den gråbrune larve er på størrelse med en pegefinger. Den her et horn i bagenden og en påfaldende spids forkrop med en øjeplet på hver side. Man mener, at den med sit udseende skræmmer fugle og andre dyr væk, fordi fjenderne antager den for en slange.

Når de tunge larver sidder i gederamsen, tynger de bladene ned, og på den måde er de ret lette at finde i begyndelsen af august, hvor de er udvoksede.

Læs mere om Danmarks natsværmere her.

Dueurtsværmerens karakteristiske larve i gederams. Den voksne larve er omkring otte centimeter lang og så tyk som en finger. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Værd at kende i dansk natur og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s