Rio-gilde om grøn omstilling

Den grønne omstilling er vejen til fremskridt og en sund udvikling væk fra den aktuelle krise. (Foto: NASA).

Det er betydeligt lettere at beslutte sig for en global dagsorden om bæredygtig udvikling end at gennemføre den.

Det står lysende klart, når alverdens lande i næste uge mødes til til Rio+20 i Rio de Janairo i Brasilien i anledning af 20 året for verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i 1992.

FN, EU og enkeltstater har siden 1992 igen og igen fastslået, at principperne om bæredygtig udvikling er kommet for at blive globalt. Grundprincippet for al udvikling er, at alle vore aktiviteter skal være del af:

En udvikling, som opfylder de nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.

Princippet er, at al udvikling skal hvile på bæredygtighedens tre ben:  Det miljømæssige, sociale og økonomiske ben.  Alle tre ben skal være solide. Ellers går udviklingen skævt.

I princippet er den globale dagsorden for bæredygtig udvinkling simpel og let at forstå: Vi er så mange mennesker, som bruger så meget og har så store behov og forventninger, at vi er nødt til at følge de disse regler for ikke at drukne i skidt, social deroute eller økonomisk krise.

Begrebet bæredygtig udvikling er siden 1992 blevet oversat til nye, billedrige begreber som bæredygtig vækst, grøn udvikling, grøn vækst, grøn omstilling eller grøn økonomi. Der ligger et skred i, at fokus nu ofte er mere på vækst end på udvikling, men ellers taler vi om det samme. Og vi taler og taler og skriver tykke bøger og rapporter i et så overvældende omfang, at trætheden har meldt sig. Træthed og en vis opgivende holdning, som f.eks. kommer til udtryk ved en ny intensiv jagt på gas, olie og det, der er værre (tjæresand, skifergas osv.). Og den økonomiske krise i Vesten gør det ikke bedre.

Den største udfordring under Rio+20 bliver derfor at samle de 192 lande om en fælles optimisme og slå fast, at den sikre og uomtvistelige vej fremad og ud af krisen er at følge bæredygtighedens grundprincipper.

Verden mangler desparat bedre teknologi til oplagring af energi. Men ellers er vi i den lykkelige situation, at vi har den nødvendige viden og teknologi til omstillingen til grøn økonomi.

Det kan godt være, at trætheden har meldt sig efter 20 år. Men deltagerne på Rio+20 bør vågne op, finde ja-hattene frem og erklære: Den grønne omstilling er vejen til fremskridt og en sund udvikling væk fra den aktuelle krise.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s