Rio uden rygrad, men…

Jorden. (Foto: NASA)

I dag starter det globale topmøde Rio+20 officielt, når godt 100 statsoverhoveder samles for at vedtage et slutdokument om vejen for verdens bæredygtige udvikling.

Forinden er gået intense forhandlinger, hvor ikke mindst ministre og embedsmænd fra EU-landene (med Danmark som formand) har forsøgt at trække i retning af et slutdokument med klare udmeldinger og bindende aftaler.

Siden det første skelsættende verdenstopmøde om bæredygtig udvikling fandt sted i Rio for 20 år siden, har verden bevæget sig ind i en klimakrise og en biodiversitetskrise, som begge er accelererende. Kriserne kan kun løses med klare mål og handlinger.

Det foreliggende 49 sider lange udkast til slutdokument for Rio+20, som statslederne skal vedtage i de kommende dage, er imidlertid renset for tidsfrister og bindende aftaler.  Slutdokumentet består af 283 hensigtserklæringer, som alle direkte eller indirekte understreger vigtigheden af, at verden fastholder og styrker en bæredygtig udvikling.

Det er en skuffelse, at dokumentet ikke indeholder tidsfrister og bindende aftaler. Her er der, som de fleste længe har forudset, ingen rygrad i erklæringen. I stedet understreger dokumentet betydningen af, at erhvervslivet omstiller til grøn økonomi.

Afsnittet om grøn økonomi er det nye og interessante i dokumentet. I det øjeblik, der er prestige, markedsfordele og penge i smarte, grønne og bæredygtige løsninger, vil erhvervslivet bevæge sig i den retning.

Så trods manglende tidsfrister og bindende mål kan Rio+20 blive et vigtigt skridt på vejen i Jordens og menneskehedens miljøhistorie. Erhvervslivet er begyndt en omstilling til grøn økonomi. Hvis Rio+20 for alvor kan sætte turbo på den udvikling, vil det være en stor sejr.

Det afgørende gennembrud kommer, når bæredygtig udvikling ikke bare er en pligt, men også en god forretning. Tager man de positive briller på, er der udsigt til, at dette gennembrud rykker nærmere efter Rio+20.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Rio+20 og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s