Værd at kende i dansk natur: Æblerose

Æblerose og hyld blomstrer på samme tid omkring Sankt Hans. (Foto: Michael Stoltze).

Nu blomstrer hyld og vildroser i hegn og krat. Det er de sidste blomstrende buske i landskabet. I de seneste år har de blomstret tidligere, men efter den kølige forsommer i år står de som “i gamle dage” i fuldt flor her op til Sankt Hans.

Der er mange arter af vildroser, som er ret svære at kende fra hinanden. De har alle smukke, enkle blomster med fem kronblade og et mylder af fine støvbærere. Men æblerosen kan kendes på, at bladene på undersiden har fine rødbrune kirtelhår, som afgiver en kraftig æbleduft, når man nulrer bladene mellem fingrene. Desuden er blomsterne som regel (men ikke altid) mørkere røde end de andre roser og typisk røde på de yderste to tredjedele af kronbladene og hvide eller lyst rosa ind mod blomstens midte. Det viste eksemplar øverst er ret lyst. Nedenfor er vist en blomst med en mere typisk farve. Farven er kraftigst ved udspring og blegner lidt efter et par dage.

Æblerosens blade har rødbrune kirtelhår på undersiden og dufter kraftigt af æbler, når man nulrer dem. (Foto: Michael Stoltze).
Typisk, nyudsprungen blomst af æblerose. (Foto: Michael Stoltze).

Aeblerose_1_2-7-2013

Halvt og helt udsprungen blomst af æblerose. (Foto: Michael Stoltze).

Aeblerose_2_2-7-2013

Æblerosens mylder af støvknapper er omgivet af fem hjerteformede kronblade. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Værd at kende i dansk natur og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Værd at kende i dansk natur: Æblerose

  1. mette felbo siger:

    Ja, æbleroser er et must i haven – de tilføjer bogstaveligt talt en regnvejrsdag en ekstra accent. Jeg har sat en ved indkørslen, så man bliver modtaget af den fine duft. Der findes flere sorter af æbleroser (rosa rubiginosa), men man skal være opmærksom på at nogle af dem er forædlede med henblik på smukke blomster – til gengæld mangler de æbleduftende kirtelhår.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s