Den skønne Ilia er kommet til Danmark

Et af Lars Andersens vidunderlige billeder af ilia fra Amager. (Copyrigt: Lars Andersen. Gengivet her med fotografens tilladelse).

Det er ikke hverdagskost, at den danske dyreverden bliver beriget med en ny stor og smuk sommerfugleart.

Men det er sket nu! Det er den pragtfulde ilia (Apatura ilia) – en slægtning til den flotte iris (Apatura iris, som er vidt udbredt, men ret lokal i Østjylland og på Øerne – se billede nedenfor). Ilia blev registreret første gang sidste år, hvor der blev opdaget et eksemplar i en samling med ‘iris’. Det stammede fra Pinseskoven på Amager. Nu er har den entusiastiske og enestående dygtige sommerfuglekender og -fotograf Lars Andersen fundet og fotograferet flere eksemplarer på stedet, hvor det naturligvis ikke et tilladt at indsamle arten. Se mere om fundet og se flere billeder her. Man kan finde oplysninger om ilia mange steder på nettet (søg på “Apatura ilia”), f.eks. her.

Iris er (ligesom regnbuehinden i øjet og planteslægten) opkaldt efter regnbuens gudinde i den romerske mytologi. Ilia er dels et personnavn fra den romerske mytologi, dels hebræisk for “han er min gud”.

Iris fotograferet i 1972 på Bornholm. Det er kun hannerne af iris og ilia, der har det flotte blå skær. Som man kan se, ligner iris og ilia hinanden meget, men hvis man ser en ‘iris’ med øjeplet på forvingeoversiden og UDEN den hvide tand på bagvingens hvide bånd, er det formentlig en ilia. (Foto: Michael Stoltze).

 

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, sommerfugle og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s