Værd at kende i dansk natur: Præstebiller

Præstebiller er næsten altid i gang med at parre sig, når man ser dem på blomsterne. Hannen (øverst) tænker tilsyneladende mest på sex og hunnen (nederst) tilsyneladende mest på at æde. (Foto: Michael Stoltze).

Lige nu, hvor den grøngule vilde pastinak og den sarthvide vilde gulerod står med deres skærme i fuldt flor overalt langs de danske veje, prydes blomsterne i hobetal af en lille, teglstensrød bille med mørk bagkropsspids.

Det er præstebiller (Rhagonycha fulva). Præstebillerne bruger tilsyneladende det meste af deres liv til at parre sig, og de har fået deres folkelige navn, fordi de magtfulde præster skulle stå for skud med drillerier ved enhver given lejlighed (vi kender det fra ord som præstelus (frø af burresnerre) eller præstepik (stinksvamp).

Præstebillen hører til billefamilien blødvinger, som bl.a. omfatter de flotte klardinalbiller (se her). De fleste blødvinger er giftige.

Præstebiller i solen på vild gulerod. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Værd at kende i dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s