Myter og dogmer i miljødebatten

Kampen for natur, landskab og biodiversitet bliver ustandseligt viklet uhjælpeligt ind i miljøpolitik, klimapolitik, sundhedspolitik og debat om dyrevelfærd – og her taber naturpolitikken hver gang. Vi har brug for en stærk og selvstændig naturpolitik, mener Natur & Samfund. (Foto: Michael Stoltze).

En af biodiversitetens skarpe forkæmpere og naturdebattens mest flittige kommentatorer, Bo K. Stephensen, skrev for nylig:

“Nu har man diskuteret bræmmer i ca. et år, nu må man til at få diskuteret, hvad man grundlæggende vil med Danmarks arealanvendelse herunder naturtyper og biodiversitet. Det er altså højst ejendommelig, at man ikke har haft en naturdebat i offentligheden og iblandt politikerne.

Det er ganske nemt at tale om rent drikkevand og dyrevelfærd, det har folk en holdning til, men når man drejer snakken over på biodiversitet, så lukker folk i som østers. Det gælder om at knække denne nød, så folk retter falkeblikket imod denne – også miljøfolket.

Folk vil hellere tale om rent drikkevand, fordi de ikke kender til biodiversiteten, det handler så om en selv altså mennesket og overhovedet ikke om naturens ve og vel. Men prøv dog at se på naturen og dens mangfoldighed; men det springer man over og går til grundvandet og en dyrevelfærdsdebat af værste skuffe, så kan man lukke ens indeklemte følelser fri.”

Interessant. Vi skal sikre både drikkevand og biodiversitet. Drikkevandet er bare ikke i nævneværdig fare i Danmark mere, da miljøreglerne er blevet langt bedre – heldigvis. I dag er fortællingen om det truede drikkevand faktisk en myte, som er baseret på, hvordan tingene var. Sprøjtemidler, som ender i grundvandet, må efter gældende regler ikke anvendes mere. Og miljøministeren har ud fra et forsigtighedsprincip for nylig foreslået, at sprøjtemidler skal kunne forbydes alene på baggrund af en mistanke om, at de kan ende i grundvandet.

Tabet af nitrat fra rodzonen er også blevet mindre, og det er nu kun få steder et problem for drikkevandsindvindingen.

Miljøindsatsen har virket og virker, og der er intet, der tyder på, at vores drikkevand er alvorlig truet, hvis vi fastholder den nuværende linje. Derimod er biodiversiteten svundet ind og truet overalt – især den store del af vores oprindelige biodiversitet, som kræver lysåbne og næringsfattige forhold.

Kampen for natur, landskab og biodiversitet bliver ustandseligt viklet uhjælpeligt ind i miljøpolitik, klimapolitik, sundhedspolitik og debat om dyrevelfærd – og her taber naturpolitikken hver gang med et brag.

Miljødebatten er fuld af myter og dogmer og teser om, at vi kan løse alle verdens problemer med smarte synergistiske snuptag. Det holder ikke en nanometer:
Vi kan få det rigtige klima, det reneste miljø og de gladeste grise samtidig med, at naturens mangfoldighed forgår.

Derfor er der brug for saglighed, opgør med myter og dogmer, åbenhed, nytænkning og ikke mindst:  En stærk og selvstændig naturpolitik.

Det arbejder vi målrettet for i Natur & Samfund. Derfor ser vi stærkt frem til udmeldingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen og til Naturplan Danmark.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s