Gode takter fra Natur- og Landbrugskommissionen

I dag offentliggjorde Natur- og Landbrugskommissionen sin midtvejsrapport.
I den forbindelse skriver kommissionen blandt andet:

“Natur og landbrug – en ny start! 
Danmark: Et land med store udfordringer for natur og landbrug

Såvel landbruget som naturen i Danmark har brug for en ny start. Situationen i dag er uholdbar.

Der er for lidt natur, og kvaliteten forringes. Biodiversiteten er i tilbagegang på trods af politiske intentioner og vedtagelser om det modsatte. Der er et stykke vej endnu før Danmark fuldt ud le‐ver op til de internationale aftaler om at stoppe tabet i biodiversitet.

Vi står ved en skillevej. Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil det medføre gradvis større afstand mellem natur‐ og miljøtilstanden og den ønskede udvikling. Der er risiko for en stadigt dybere konflikt mellem landbruget og resten af samfundet.

Selv om natur og landbrug ikke i dag er på en fælles kurs – og til trods for de divergerende opfattelser af, hvordan man sikrer balancen mellem landbrugsdrift og hensynet til natur, vandmiljø og klima – er der mulighed for at vende udviklingen. 

For Natur- og Landbrugskommissionen er der ikke tvivl om, at naturen i Danmark skal have mere plads og mere kvalitet. Og det danske vandmiljø skal have det bedre. Rene og naturrige søer, vandløb, fjorde og kystvande skal kendetegne Danmark.

Samtidigt skal dansk landbrug og fødevaresektoren i Danmark til stadighed være blandt verdens bedste til effektivt at udnytte efterspørgslen efter fødevarer, energi og materialer til at skabe udvikling, vækst, eksport og beskæftigelse. Det samme gælder eksport af viden og teknologier, som kan sætte andre lande i stand til at producere fødevarer og udvikle mere bæredygtige produktionsformer.”

Det er svært at være uenig i disse udmeldinger, men godt at det nu er formuleret så klart på tryk. Kommissionen kommer med syv overordnede pejlemærker under overskrifterne:

1) Moderne og intelligent natur‐ og miljøregulering

2) Plads til naturen

3) Miljø og klima

4) Ny integreret planlægning og forvaltning

5) Teknologiudvikling

6) Professionalisering og differentiering

7) Innovation og forskning

Under punkt 2 “Plads til naturen” skriver kommissionen:

“Naturen har det for dårligt. Mange naturarealer er ved at gro til og får ikke den nødvendige pleje. Mange naturområder er også blevet drænet og afvandet, så de i dag er for tørre. Vigtige levesteder for en lang række dyr og planter er i fare for at forsvinde.

Der skal skabes mere natur, så vi får flere, større naturområder og mere sammenhængende natur.

Der skal ske en bedre pleje og beskyttelse af den natur, vi allerede har, både i skovene og i det åbne land. Og vi skal skabe grundlag for mere naturhensyn i landbrugsdriften, sikre de resterende levesteder for sårbare arter og genoprette ødelagte naturområder”

Midtvejsrapporten er i sagens natur temmelig højtflyvende. Men alt i alt lover det godt for en ny start og en mere fælles og målrettet kurs for natur og landbrug. Nu bliver det spændende at se de konkrete anbefalinger, som bl.a. bliver grundlaget for Naturplan Danmark.

Det er mit håb og ønske, at kommissionen vil gå meget målrettet til værks omkring natur, landskab og biodiversitet. Der er ikke mindst brug for at øge fokus på beskyttelse og genopretning af højtliggende arealer og øvre vandløbssystemer. Der er dér, Danmarks mest sjældne og truede natur findes.

Kontakt: Michael Stoltze på 60 63 91 91 eller ms@naturogsamfund.dk

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Natur- og Landbrugskommission og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s