Værd at kende i dansk natur: Svaler

Gymnasielærer Jørn Skeldahl har sendt os endnu en fin og smukt illustreret historie. Denne gang om svalerne. Tak for det!

FARVEL TIL SVALERNE

Landsvale. (Foto: Jørn Skeldahl).

Efteråret er over os efter en til tider våd sommer, og det er ved at være tid til at sige farvel til de kære svaler. Vi har jo tre arter, hvoraf landsvalen er den almindeligste med omkring 200.000 par, der gerne yngler inden døre, hvilket sikkert har medvirket til artens popularitet, selv om det kan svine lidt, inden den får sine 2 kuld på vingerne. Landsvalen kendes let på den lange hale, den metalblå overside og rustrøde pande og strubeplet. I øvrigt er det sådan, at halens længde afspejler individets kondition: Jo længere hale, jo bedre form er den i. Denne er fotograferet under en af sommerens voldsomme byger.

Bysvale. (Foto: Jørn Skeldahl).

Bysvalen yngler gerne under tagskægget og har i modsætning til landsvalen en lukket rede, som gråspurvene gerne vil overtage. Den er oprindeligt en klippefugl, hvilket man kan se på Bornholm, ligesom den yngler talrigt på Møns Klint. Arten er let at kende på den korte hale og den hvide overgump, og som den eneste af svalerne har den fjerklædte hvide ben og tæer. Der yngler cirka halvt så mange bysvaler som landsvaler i Danmark. Bysvalen tager gerne insekter højere oppe i luften end landsvalen, og det kan være en grund til, at den ankommer senere, da højtflyvende insekter først optræder hen på foråret.

Digesvale. (Foto: Jørn Skeldahl).

Digesvalen graver op til 1 meter dybe huller i grusgrave, klinter og stejle åbredder – altid i kolonier. Den kan også bruge murværket i de gamle søforter ud for København og ved Kronborg, hvor det flyvende eksemplar er fotograferet over voldgraven.  Arten er gået stærkt tilbage i antal i løbet af de sidste 30 år, og der er nu omkring 25.000 par i Danmark. Digesvalen har en kort hale, som ikke er særlig dybt kløftet. Oversiden er brunlig ligesom brystbåndet med lys strube. Den er en lille smule mindre end bysvalen og dermed den mindste af vore svaler.

Læs evt. mere om svalerne på:

http://www.dofbasen.dk/ART/art.php?art=09920  http://www.dofbasen.dk/ART/art.php?art=09810 http://www.dofbasen.dk/ART/art.php?art=10010

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s