Ny start for Danmarks nationalparker i 2013

Skal Møns Klint være nationalpark? (Foto: Michael Stoltze).

Danmark fik en lov om nationalparker i 2007

Siden er der etableret tre nationalparker i Danmark. Nationalpark Thy blev indviet som Danmarks første nationalpark i 2008, og herefter fulgte Nationalpark Mols Bjerge i 2009 og Nationalpark Vadehavet i 2010. Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver måske den fjerde danske nationalpark, og flere andre nationalparkprojekter er under udvikling og vil måske blive realiseret.

Man kan høre mere om nationalparker og deres betydning i denne udsendelse, som blev sendt ved udgivelse af bogen Danmarks nationalparker.

På en konference om nationalparker den 26. marts 2012, konstaterede miljøministeren imidlertid, at nationalparkprocessen var “kørt helt i hegnet” på grund af konflikter mellem landbrug og grønne organisationer.

Ugen før havde hun derfor set sig nødsaget til sige farvel til forsøget på at gøre Skjern Å til nationalpark. Bestræbelserne på at etablere en nationalpark i Nordsjælland var også gået stå, men her valgte ministeren at give forsøget en ny chance.

Nationalparklov bliver næppe ændret

Nationalparker er internationalt verdens mest udbredte naturbeskyttelsesinstrument og har fokus på beskyttelse af vild natur. Derfor rummer nationalparker normalt ikke deciderede kulturlandskaber. Den danske nationalparklovgivning giver (ligesom i England, men modsat i andre lande) dog mulighed for dette.

Den danske lovgivning er altså ikke i samklang med normal international praksis for nationalparker og kritiseres derfor for at være alt for rummelig. Der er faktisk ikke grænser for, hvad man kan i en dansk nationalpark – bare det er noget med beskyttelse af natur eller kultur (og det er jo alt). Desuden gælder der præcis de samme forvaltningsregler på begge sider af de danske nationalparkgrænser.

Imidlertid er de første nationalparker etableret, og det vil være vanskeligt, for ikke at sige umuligt at ændre grundlæggende på nationalparkloven nu. Derfor er vejen frem at bruge nationalparkloven konstruktivt,  så vi får etableret gode nationalparker, der kan markedsføre, beskytte og forbedre danske naturværdier. Selv om loven er rummelig, kan vi med tilstrækkelig kreativitet, målrettet indsats og ordentlig finansiering sagtens etablere fremragende nationalparker, som lever op til international standard.

To danske parkbegreber fra 2013: Nationalparker og naturparker

Under processen med at etablere nationalparker i Danmark er det blevet klart, at der mangler et godkendt naturparkbegreb i Danmark. Vore nabolande bruger naturparker (eller det lignende begreb biosfære-reservater, læs f.eks. om Biosfærereservat Vattenriket i Sverige her) som et velfungerede og bredere begreb end nationalparker. Tyskland har således nu 104 naturparker, som tilsammen dækker ca. 25 % af landets areal (se her).

På denne baggrund igangsatte Friluftsrådet i 2010 et projekt omkring etablering og national godkendelse af naturparker i Danmark (se: her). Rådet forventer at lancere certificeringsordningen officielt i begyndelsen af 2013, hvorefter kommunerne vil kunne byde ind med kandidater. Den 5. december 2012 afholder Københavns Universitet og Friluftsrådet i samarbejde med Region Sjælland og Diaplan en workshop om naturparker i Danmark (se program her).

Der er adskillige nye naturparker undervejs i Danmark (bl.a. Naturpark Vesterhavet som den største). Og med certificeringsordningen vil blandt andre Danmarks hidtil mest kendte naturpark, Naturpark Maribosøerne, kunne få det officielle stempel.

Når naturparkbegrebet bliver officielt, brugt og kendt, vil det give god mening, at de danske nationalpark fokuserer mere på den vilde natur – ligesom i vore nabolande. Det kan blive en ny start for Danmarks nationalparker.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Nationalparker og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Ny start for Danmarks nationalparker i 2013

 1. Allan Hansen siger:

  Marine nationalparker er måske endnu mere vigtige. Det sagde S med Mette Gjerskov i spidsen så sent som i foråret 2011 i Forslag til folketingsbeslutning om nationalparker på havet: http://www.ft.dk/samling/20101/beslutningsforslag/b109/beh1/forhandling.htm?startItem=-1

  Det er høje tid, at Natur og Samfund kigger lidt på mere på havmiljøet – bare min mening.

 2. Fra mit eget område, Halsnæs, er der tunge eksempler på at det haster

 3. Vi har møde med fødevareministeren om kort tid, og vil foreslå hende at støtte arbejdet med etablering af marine nationalparker i forbindelse med Naturplan Danmark.

 4. Poul Evald Hansen siger:

  Tilbage står det afgørende: indholdet af begreberne naturparker og nationalparker. Det må betyde nogle restriktioner på drift og råderet på private arealer i nationalparkerne og naturparkerne – hvilke? PÅ søterritoriet, der jo er statsejet, kan restriktioner omhandle fiskeri, sellads m.v. – Hvilke tanker har man gjort sig? Det kunne da også være lidt interessant at få at vide, hvad forskellen er på en nationalpark og en naturpark. – Jeg har svært ved at forstå forskellen. – Hvad er forskellen på de to?

 5. Henrik H siger:

  Jeg forstår ikke sammenhængen. Hvorfor vil “det give god mening, at de danske nationalpark fokuserer mere på den vilde natur”, hvis vi får naturparker?

  Og hvordan kan de danske nationalparker fokusere mere på den vilde natur, hvis det er “umuligt at ændre grundlæggende på nationalparkloven nu” ?

  • Det vil give god mening, fordi man hidtil kun har opereret med ét “park”-begreb i Danmark: “Nationalparker” som man prøver at stoppe alt ind i (også byer og intensivt dyrket jord). Det vil være en fordel at ændre den danske nationalparklov, men det er ikke en forudsætning for, at vi kan etablere nationalparker i almindelig international forstand i Danmark. Det kan vi sagtens med den nuværende lov, hvis vi vil. Jeg henviser i øvrigt til mit svar til Poul Evald Hansen.

 6. Svar til Poul Evald Hansen: Nu er definitionerne jo netop ikke på plads endnu, så du må have tålmodighed til begyndelsen af 2013, når certificeringsordningen bliver offentliggjort.

  Internationalt opererer man med de to begreber sådan, at nationalparker (stort set) er vild natur med tilhørende turisme, mens naturparker er landskabsområder med et rigt og varieret naturindhold, men hvor der også er plads til beboelse, byer, landbrug, skovbrug og andre erhverv. Internationalt ville man for eksempel kalde Mols Bjerge for “naturpark” og ikke “nationalpark”. De to begreber fungerer som beskrevet rigtig godt sammen i f.eks. Tyskland.

  Danske nationalparker kan ifølge den danske nationalparklov rumme alt. De kan uden problemer indrettes som nationalparker i andre lande, hvis vi vil og har pengene til det. Vi kan også udlægge en stor svinefarm som nationalpark, hvis vi har lyst til det.

  Du er meget optaget af restriktioner og skriver et andet sted at: “Nationalparkerne [i Danmark] er strandet på, at landmænd og andre lodsejere med jord, der er i spil omkring nationalpark, hidtil ikke har villet acceptere nogen form for indskrænkninger af deres råderet og drift af områderne”.

  Det er ikke korrekt. De er strandet på uklare mål og ringe finansiering.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s