Ulven tilbage i dansk natur

Søndag den 14. oktober 2012  iagttog og fotograferede otte ornitologer med stor sandsynlighed en vild ulv på stor afstand i den lukkede del af Nationalpark Thy (læs mere her).

Billederne og iagttagelserne er de hidtil mest overbevisende, siden den sidste vilde ulv i Danmark blev skudt nær Skive i 1813. Billederne er slørede pga. den store afstand, men de ligner fuldstændig en ulv, og ornitologerne, der iagttog dyret gennem en halv time, er slet ikke i tvivl.  Dyret var stort og kraftigt og gik pasgang med halen holdt nedad – alt sammen karakteristisk for ulv. Det er næppe den ulvelignende hunderace alaska malamut, som holder sin lyse hale løftet over ryggen.

Hvis det virkelig er en ulv (hvilket alt altså peger på), er det ikke spor overraskende. Ulve, især unge ulve, kan vandre vidt omkring, og ulvebestanden er stigende overalt i Europa.

Velstanden i løbet af det sidste halve århundrede har givet os et nyt positivt syn på naturen og de store dyr, som nu er i markant fremgang overalt i Europa. Vildsvin, rådyr, krondyr, elge, bjørne, bæver, bison, ørne, traner, gæs, skarver, sæler – og ulven. Vi har givet dyrene fred, og nu vender de store dyr tilbage.

Hvis vi løfter blikket en smule, ser vi, at Danmark er omgivet af ulve. Ulven formerer sig og spreder sig hurtigt, og den er vendt tilbage til Sverige og Tyskland på forbavsende kort tid. Derfor er ulven i Thy både sandsynlig og ventet, og skulle det (mod forventning) vise sig, at det ikke er en ulv, er det stensikkert, at ulven kommer.

Det skal vi vænne os til. Som toprovdyr er ulven dybt fascinerende, men det er ikke noget pussenussedyr. Selv om ulven er sky og ikke regnes som videre farlig for mennesker, tager den  husdyr og kan gøre stor skade i f.eks. en fårefold – ganske ligesom ræven kan gøre skade i en hønsegård. Det skal vi lære at håndtere. For ulven er på forhånd fredet efter EU’s regler og må ikke nedlægges i Danmark uden særlig dispensation.

Uanset hvad, gør det den danske natur større, rigere og mere spændende, at vi nu sandsynligvis kan regne ulven som dansk art efter 199 års fravær.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Ulven tilbage i dansk natur

 1. Michael Filtenborg siger:

  Det der med det positive syn er du vist kommet til at overgøre lidt for meget.
  Vildsvin, bjørne, ulve, Bæver, Krondyr og skarver anses enten i hele Europa eller i hvert fald lokalt hvor man har de store bestande som skadedyr, og man har bestemt ikke et ubetinget positivt syn på dem.

 2. Jamen, det er de da også, og det kan ikke blive ved med at gå, at de store dyr tordner frem…

  Men deres fremgang er resultat af et nyt positivt syn. Tidligere anså man dem for så skadelige, at de blev udryddet. Totalt.

 3. Pingback: Ulvens død | Dansknatur's Blog

 4. Kjeld Smed siger:

  Der kan opstå problemer også i forhold til god naturpleje !
  http://www.jaktojagare.se/aktuellt/sa-drabbade-vargen-rorbo-gard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s