Giv os i dag vor daglige vindmølle

Den første kæmpemølle i Thy når himmelske højder. Vindmøller er gode.

“Vi er et godt stift. Vi går varmt ind for vindmøller.”

Således sagde biskop i Aarhus Stift, Kjeld Holm, i morgenradioen den 9. november, fordi nogle menighedsråd har formastet sig til at kritisere vindmøller for at ødelægge oplevelsen af de gamle kirker i landskabet

Det er en spændende udtalelse fra kirkens øverste. Når man går ind for vindmøller, er man god. Underforstået: Når man kritiserer vindmøller, er man ond.

Præsten og politikeren Margrete Auken (SF), som sidder i hovedbestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforening, har også i årevis prædiket for opsætning af masser af vindmøller – bland andet i Danmarks skove.

Vindmøller er nemlig gode. Ve den, der rømmer sig og udtaler sig kritisk.

I Danmark må man egentlig ikke bygge i skove og plantager. Alligevel placerer staten nu gigantvindmøller på op til 250 meters højde i f.eks. Østerild Klitplantage i Nordjylland. Området omkring plantagen er så pragtfuld og varieret natur, at det er med i den danske naturkanon.

De enorme møller kan ses i landskabet fra over 50 kilometers afstand, og lokalt vil de med deres størrelse og støj understrege menneskets, naturens og Guds storhed. Også om natten, for de skal være udstyret med blinklys af hensyn til flysikkerheden.

Staten har valgt stedet, fordi det blæser meget, og der bor få mennesker. Det er jo bare natur. Her er plads nok, og der kommer alligevel ikke et øje. Vi sidder meget hellere foran computerskærmen, TV’et eller rattet i bilen. Så løsningen er lige for: Lad os opføre gigantmøller i Vadehavet, i alle de vestjyske klitplantager og hedeområder, på Skagens Gren, i Ørkenen på Anholt, på Himmelbjerget, i Svanninge Bakker, på Hammerknuden osv.

Og byg bare vindmøller op og ned af de gamle kirker. De har alligevel udspillet deres rolle. Lad os gøre kæmpemøllerne til de nye kirker. Det er de næsten allerede, og som himmelstræbende katedraler bringer de os stadig nærmere Gud.

Kirkens øverste går varmt ind for ideen. Kritikerne kommer til gengæld ikke i himlen. De er onde og vil aldrig kunne nyde udsigten over det hellige land, hvor møllerne snurrer til Guds ære.

Amen.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Vindmøller og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Giv os i dag vor daglige vindmølle

 1. Hans Petersen siger:

  Det er noget af en kovending, man har været vidne til, hvis man er gammel nok.
  Først kæmpede naturfolk ihærdigt for at få alle elledninger gravet i jorden. Masterne skæmmede landskabet og det frie udsyn.
  Nu går de samme naturfolk varmt ind for, at landskabet bliver plastret til med roterende vindmøller.
  Der var den fordel ved masterne, at de stod da stille og holdt kæft.
  Der er planer om, at der skal være en park mellem Sejerø og Røsnæs. Så ryger den udsigt :-(.

  Jeg kan så se frem til at havne et vist sted ;-)..

 2. Kjeld Smed siger:

  Hans,
  Vi ses.

 3. Svend Ove Jensen siger:

  Nu mener jeg ikke at man skal blande religion sammen med vindmøller,og hvor vi kommer hen bagefter,er vist ikke påvirket af et standpunkt om vindmøller eller ej 🙂
  Overordnet er jeg for vindmøller,men ikke for enhver pris,og mange af de steder ,der er på tale til mølleparker,er bestemt noget møg.
  Feks. er der tale om en park mellem Als og Fyn (tættest på Als),og det vil smadre hele det Sydfynske øhav,som er et utrolig smukt område. Det vil ihvertfald være katastrofe. Jeg mener slet ikke at de indre danske farvande egner sig til store vindmølleparker,da mennesker simpelthen har brug for rekreative områder uden udsigt til alt mulig teknologi.

 4. Svend Hansen siger:

  Jeg ser der kan forventes behageligt selskab hinsides. Om vindmøller er noget fanden har skabt, skal jeg ikke kunne sige, men i bekræftende fald, så ser det jo ud til han vil af med dem igen.
  Jeg er solcellemand og alt mulig andet mand, men ikke vindmøllemand.

 5. Hans Petersen siger:

  Det ender med, at der skal bestilles en ølvogn :-).

  Jeg har fyret med hjemmeavlet korn i mange år. I nogles øjne er det nok også en grund til at jeg skal blive kunde ved vognen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s