Udsigt til nationalpark på Møn

Store fremskridt for nationalparker og naturparker

Julegave: Der er udsigt til at Møns Klint og omgivelsee alligevel kan blive nationalpark. (Foto: Michael Stoltze).

Julegave: Der er udsigt til at Møns Klint og omgivelser alligevel kan blive nationalpark. (Foto: Michael Stoltze).

Friluftsrådet og mange andre gode kræfter har sammen med Natur & Samfund arbejdet benhårdt for, at arbejdet med etablering af nationalparker og naturparker kom ud af det dødvande, som fik miljøministeren til at smide håndklædet i ringen den 26. marts 2012 og erklære, at processen var “kørt helt i hegnet”. Nu begynder indsatsen at bære frugt. Den 11. december besluttede Folketinget at støtte etableringen af Nationalpark Skjoldungelandet (Roskilde-Lejre). Læs mere her. Og den 20. december besluttede byrådet i Vordingborg Kommune at genstarte processen om Nationalpark Møn. Se mere  her. Møns Klint vil med sin oplagte ikon-status i nationalparksammenhæng kunne få enorm betydning som katalysator for den videre proces, for Danmark og for dansk natur i det hele taget.

Samtidigt er der stor interesse for naturparkbegrebet, som bliver lanceret af Friluftsrådet i begyndelsen af 2013 sammen med en national godkendelsesordning, som kommunerne vil kunne byde ind på. Læs om naturparker her.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Nationalparker og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Udsigt til nationalpark på Møn

 1. Henrik H siger:

  Hvilken gavn får naturen af dette?

  Og hvad gavn har naturen af, at der er stor interesse for naturparkbegrebet?

 2. Naturen vil kunne få særdeles stor gavn af dette.

  Møns Klint og omgivelser hører blandt Danmarks mest spektakulære og artsrige naturområder. Måske det vigtigste. Derfor er det af kolossal betydning, at danskerens opmærksomhed bliver henledt på stedet. Det kan være med til vil styrke befolkningens naturbevisthed og -forståelse Samtidig vil en nationalparkstatus forbedre mulighederne for finansiering af naturpleje og naturgenopretning på Møn.

  Naturparkbegrebet er endnu ikke defineret herhjemme, men det er hensigten, at begrebet (som i andre lande verden over) skal kunne skabe lokal identitet (“place-making”) omkring natur, kultur og historie. Det vil kunne blive til stor gavn for beskyttele og udvikling af natur, landskab og biodiversitet i Danmark.

 3. Henrik H siger:

  Ja til at det vil blive lettere at få kanaliseret en større del af naturpenge til Møn.

 4. Marie siger:

  Det er meget glædeligt synes jeg, isr da jeg selv bor på Møn. Der bliver slået en fed streg på landkortet som fremover kan sikre østmøn mod ødelæggelse. Det som er det kedelige ved nationalpark tanken er at resten af øen så kan bruges til at dumpe vindmøller og svinestalde på. Allerede nu ser vi tanken hos den lokale administration om at vestmøn skal udnyttes og østmøn skal bevares. Helt samme mennesker som står for turistinitiativer og naturbevarelse (det går kommercielt hånd i hånd i deres hoved) er privat initiativtagere til at score kassen på at ville sætte kæmpevindmøller op på vestmøn. På den led er streger på et landkort øvelæggende for en helhedsoplevelse af en ø, som faktisk er smuk fra start til slut. Fremover kan det blive sådan at vi skal krydse stregen for så pludselig at befinde os i oplevelsesland. Der giver kulissenaturtanker i mit hjerte og er bare ikke godt nok når vi kunne meget mere end det. Men ok – vi er vel ovre i reddes hvad reddes kan…….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s