2012 – skodår, ulvetider og lys i sigte

Blå himmel, 8 graders varme og gæs på årets næstsidste dag i 2012 (Foto: Michael Stoltze).

Blå himmel, 8 graders varme og gæs på årets næstsidste dag i 2012 (Foto: Michael Stoltze).

2012 – skodår, ulvetider og lys i sigte

Danmark er i krise. Økonomien er i krise. Landbruget er i krise. Naturen er i krise.

Der er brug for fællesskab, vækst og fornyelse. Men 2012 blev et forvirret år præget af konflikter, brudte løfter og løftede pegefingre. Sommeren glimrede ved sit fravær af stabile perioder med sol og varme. Danske vinavlere leverede ingenting eller en rævesur årgang. Ingen leverede varen overbevisende. Heller ikke vore folkevalgte. 2012 blev et skodår.

Efter en helt hæderlig nytårstale fra Danmarks første kvindelige statsminister, trådte regeringen utallige gange kickstarteren i bund uden megen anden effekt end stigende metaltræthed og katastrofalt vigende meningsmålinger. Enhedslistens Johanne følte sig så pisset på, at hun for åben skærm erklærede sig og partiet i opposition til regeringen. SF kom i frit fald og måtte skifte formand fra Villy til Annette, hvorefter landets yngste minister noegnsinde – Thor Möger Pedersen – blev fyret og måtte overlade Skatteministeriet til en moden dreng i form af den grå Holger K. Og Annette indtog ekskommunisten Ole Sohns post som erhvervs- og vækstminister.

Pia K. afgav i bedste Putin-stil DF’s formelle magt til Kristian Thulesen Dahl for at  hellige sig værdidebatten. Og den lidt for cirkusglade kulturminister, Uffe Elbæk, trak sig efter pres og blev erstattet af garvede Marianne Jelved, som fra dag ét erklærede, at hun også var parat til den brede værdidebat.

For miljø og natur kom 2012 til at stå i konflikternes tegn. Den 26. marts måtte miljøminister Ida Auken konstatere, at processen med etablering af nationalparker i Danmark var “kørt fuldstændigt i hegnet” på grund af konflikter mellem grønne organisationer og landbruget, og hun besluttede helt at opgive Nationalpark Skjern Å og satte Nationalpark Kongernes Nordsjælland på standby. Som formand for EU’s miljøministre og som Danmarks miljøminister på Rio+20 lykkedes det hende at sætte betydelige  aftryk inden for emnet grøn omstilling og grøn økonomi. Men ellers stod 2012 navnlig i vandplanernes og randzonernes tegn. Randrandzoneloven trådte i kraft 1. september, men blev mødt af faglig kritik og voldsom kritik fra landbruget. Hele sagen er endt i kaos og skal gå om efter, at vandplanerne blev underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet pga. for kort høringsfrist.

Men der var også lyspunkter. Natur- og Landbrugskommissionen fik en god sammensætning og kom godt fra start. Kommissionen barslede med en omfattende midtvejsrapport, hvor kommissionsformand Jørn Jespersen kom med det klare og væsentlige budskab: “Drop vanetænkningen og tal sammen”. Det lover godt for den vigtige kommissions anbefalinger, der forventes at foreligge til marts 2013.

Den 11. december besluttede Folketinget at bakke op om etablering af Nationalpark Skjoldungelandet (Roskilde-Lejre), som Friluftsrådet og lokale kræfter har arbejdet konstruktivt på at etablere i årevis. Og den 20. december besluttede byrådet i Vordingborg enstemmigt at afsøge mulighederne for at gøre Møns Klint og omgivelser til en lille og spektakulær nationalpark. En nationalpark, som vil kunne få meget stor symbolsk betydning  i kampen for og bedvidstheden omkring danske naturværdier.

Og så blev 2012 jo året, hvor ulven indvandrede naturligt til Danmark efter 199 års fravær. Selv om ulven var syg og blev fundet død på heden i Thy den 16. november, er ulvens tilbagekomst en kæmpe begivenhed og et stykke Danmarkshistorie. Ulven breder sig i hele Europa, og ulven i Thy er forvarsel om en nært forestående indvandring af ulve til Danmark.

Trods al elendighed sluttede 2012 med nogle lyspunkter. Med udsigt til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger i marts 2013, med udsigt til regeringens forslag til Naturplan Danmark, med udsigt til nye nationalparker og med udsigt til, at naturparkbegrebet officielt bliver indført i Danmark i begyndelsen af 2013, tegner fremtiden lysere end længe for naturen, landskabet og biodiversiteten.

Mod slutningen af 2012 er det som om, at selv vejrguderne er mildere stemt. På årets næstsidste dag nåede termometret 8 grader, og Solen skinnede lavt over landet. Dagen er allerede 5 minutter længere og Solen står lidt højere på himlen end lige før jul.

Det bliver spændende, hvad 2013 bringer for naturen. Mulighederne er bedre end længe, og det kan næsten kun gå fremad efter et år, som de fleste nok helst vil glemme.

Hermed vil jeg ønske alle læsere og meddebattører her på Dansk Natur’s blog et rigtig godt og lykkebringende Nytår.

Michael Stoltze

Redaktør af Dansk Natur

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til 2012 – skodår, ulvetider og lys i sigte

  1. Kjeld Smed siger:

    Jeg tilslutter mig din optimisme – dialog er en vigtig del af den Danske Model – der er opnået gode resultater tidligere, så forsæt at dette spor.
    Godt Nytår.
    Vh.
    Kjeld

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s