Nytårsbrev fra Dansk Natur 2013

Svaner over Basnæs Nor på den milde nytårsdag, 2013 (Foto: Michael Stoltze).

Svaner over Basnæs Nor på den milde nytårsdag, 2013 (Foto: Michael Stoltze).

Kære læsere og meddebattører.

Velkommen til 2013!

Efter et 2012, der var præget af konflikter og få resultater for naturbeskyttelsen (se her), tegner 2013 til at blive et ualmindeligt spændende år for Danmarks natur.

Hvis vi vil, står mulighederne for naturen og landskabet åbne for os som sjældent før. Muligheder, som vi i fællesskab bør gribe og bruge klogt til gavn for landet.

I marts kommer Natur- og Landbrugskommissionen med anbefalinger til regeringen om, hvordan natur og landbrug kan spille bedre sammen i Danmark. Derefter tager regeringen fat på arbejdet med en vision for Danmarks arealanvendelse: Naturplan Danmark. Planen kan få stor betydning for Danmarks udseende. Den skal nemlig sætte rammerne for ny lovgivning og fremtidens benyttelse af landet. Hvor meget skal landbruget fylde? Hvor meget skov skal vi have? Hvor meget skal naturen fylde, og hvor vild skal den være? Hvor meget skal byer og anlæg fylde? Og hvad kan vi gøre for at minimere udkantsproblemer i vores lille land?

2013 bliver også året, hvor processen med at etablere nationalparker kommer i gang igen efter et par år med hårde konflikter og dødvande, og 2013 bliver året, hvor naturparkbegrebet officielt bliver taget i brug som markedsførings- og udviklingsredskab for natur og kultur rundt omkring i Danmark.

Alt dette kan være med til at skabe ny optimisme og muligheder for natur og erhverv i hele Danmark. Det er vigtigt med debat om natur i fagkredse, men det er ikke nok. Debatten bør bredes ud, så den får langt mere tag i den brede befolkning. Derfor er det i 2013 min og Natur & Samfunds ambition at få naturen langt mere ind i den brede offentlige kulturdebat, som er så afgørende for Danmarks fremtid. Naturen skal på den politiske dagsorden.

Som dronningen antydede i sin nytårstale, bør vi nok passe på ikke at sidde for meget foran de lokkende skærme, men drage mere ud for at møde virkeligheden uden filter. Lære vores eget lands natur, kultur og befolkning godt at kende.

Statsministeren holdt en retorisk smuk tale, der ville have været en dronning værdig. Hun talte om krisens alvor, men også om optimisme, fællesskab og alle de værdier, vi bør værne om, være bevidste om og stolte af som danskere. Hun sagde dog ikke et ord natur. På miljøfronten talte hun alene om om grøn omstilling, vind og biogas.

Pæne og forventelige ord gør det ikke alene. Der skal nytænkning, visioner og konkrete ideer på bordet. Vi skal tænke natur og landbrug sammen, og vi skal tænke beskyttelse, benyttelse og landets økonomi mere sammen. Vi skal have solenergien mere på banen i miljø- og energipolitik. Vi skal være åbne overfor lovforenkling, lovforbedring og ny og mere enkel planlægning, som gør landet smukkere, og gør det lettere at være dansker.

Vi skal i det hele taget være åbne overfor nye veje. Alt for ofte bliver nye ideer og nye muligheder for samarbejde skudt ned alene på grund af dogmatisk tænkning eller mangel på tro og tillid. Det bør vi holde op med. Hvis vi dropper varetænkningen og taler sammen, kan vi komme langt på næsten alle områder. Ikke mindst med naturen.

Rigtig Godt Nytår!

Michael Stoltze

Redaktør af Dansk Natur

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Nytårsbrev fra Dansk Natur 2013

 1. Godt nytår. Super indlæg Michael.

 2. Eja Lund siger:

  Ja, godt nytår til den danske natur og samfund. Om 2013 bliver et optimistisk år for naturen og samfundet, kan man da kun håbe på. Regeringens Naturplan Danmark bliver helt sikkert interessant at fordybe sig i. Det er blot svært at se, hvordan indholdet kan blive til andet end hensigtserklæringer, når naturen ikke er på finanslov 2013 og miljøminister Ida Auken flere gange har sagt, at f.eks. implementeringen af vandplaner og Natura 2000 planer ikke må koste skatteborgerne flere penge, samtidig med at revisionen af EUs støtteordninger er udskudt endnu et år. Det er svært at se, hvordan ellers gode hensigter i en Naturplan Danmark kan realiseres uden finansiering.

  Ud over denne nytårs kommentar – her 8 dage inden i det nye år – vil jeg tillade mig også at stille to nytårs spørgsmål:

  Hvor meget af Danmarks natur kan/må/skal i fremtiden ejes af fonde for at sikre biodiversiteten og naturområder til naturlig selvudfoldelse? Hvad er foreningen Natur og Samfunds holdning til dette spørgsmål?

  Debatten om den danske natur skal bredes ud, ja det er rigtigt. Men hvem sørger for det? Er det foreningen Natur og Samfund, der laver et forslag til, hvordan denne debat skal foldes ud?

  Godt nytår – og god arbejdslyst

  • Kære Eja

   Tak for din hilsen og dine spørgsmål. Og godt nytår!
   Jeg er meget enig med dig i analysen. Det bliver meget spændende at se og kommentere regeringens forslag til Naturplan Danmark. Vi håber, at miljøministeren i 2013 vil vise initiativ og handlekraft som naturens minister, og siker, at naturinsatsen blive bedre finansieret. Hidtil har ministerens indsats mest handlet om miljø og grøn omstilling. Natur, landskab og biodiversitet har haft lav prioritet. Det kan ministeren rette op med en ambitiøs, visionær og finansieret Naturplan Danmark.

   Natur & Samfund er stærkt engageret omkring Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger og Naturplan Danmark. Samtidig med dette arbejder vi for at få naturen ind i den brede kulturdebat – se mere her: https://dansknatur.wordpress.com/2012/11/22/naturen-skal-ind-i-kulturdebatten/

   Natur og Samfund har en vision om, at den danske landnatur i løbet af to-tre årtier udvikler sig til at ca. 5 % ligger helt urørt hen, ca. 35 % benyttes ekstensivt uden gødning, pesticider, dræning og byggeri og højst 60 % benyttes intensivt.

   Vi finder det udmærket, at staten og almenyttige fonde ejer naturområder, hvis formålet er beskyttelse og udvikling af natur, landskab, biodiversitet og offentlig adgang under ansvar. Vi har ingen holdning til omfanget af denne type ejerskab i fremtiden, men kan godt forestille os, at den øges.

   Mvh Michael

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s