Kampen for naturen skal målrettes

Kampen for naturen skal målrettes. Naturpolitikken er alt for ofte blot et appendiks på andre politikker, mener Natur og Samfund. (Foto: Michael Stoltze).

Kampen for naturen skal målrettes. Naturpolitikken er alt for ofte blot et appendiks på andre politikker, mener Natur og Samfund. (Foto: Michael Stoltze).

Beskyttelse og udvikling af natur, landskab og biodiversitet bliver gang på gang håndteret som et appendiks på andre politikker. Senest på regeringens sprøjtemiddelstrategi, som det fremgår af denne pressemeddelelse.

Det dur ikke. Hvis vi virkelig skal gøre noget for naturen og biodiversiteten i Danmark, skal vi have en selvstændig, solid naturpolitik, hvor indsatsen målrettes på en helt anden kontant måde end i dag.

Vi skal passe på det, vi har, og tage jord ud af intensiv drift. Økologisk drift og midlertidig udlægning af dyrkningsfri, gødningsfri og sprøjtefri pletter og striber på jorder i almindelig, intensiv drift, bidrager lidt til højere biodiversitet og en del til større hyppighed af almindelige agerlandsarter. Så det er udmærket, men dog kun en parentes i biodiversitetsindsatsen. Intensivt dyrkede arealer (inkl. økologisk dyrkede arealer) drives for at producere fødevarer, foder og biomasse – ikke med biodiversitet for øje.

Det er udtagning af arealer til permanent beskyttet natur med ekstensiv drift (eller helt uden drift), der for alvor giver noget for naturen og biodiversiteten (se mere her).  Nogle steder kan det gavne biodiversiteten, at de udtagne naturarealer harves med nogle års mellemrum, og så kan de evt. anvendes til ekstensiv korndrykning, hvis det kan betale sig.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Kampen for naturen skal målrettes

  1. Regeringen mangler visioner, og naturen er nærmest usynlig i kultur- og værdikampen. Læs denne kommentar: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/494510:Kultur–Naturen-skal-ind-i-kultur–og-vaerdikampen-i-2013

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s