Natur og Samfund: Bedre beskyttelse og mere plads til naturen

Natur og Samfund ser frem til en Naturplan Danmark, der både prioriterer beskyttelse af de eksisterende naturværdier og plads til ny, beskyttet natur, hvor der er behov for det. (Foto: Michael Stoltze).

Lys forude? Natur og Samfund arbejder for en Naturplan Danmark, der både prioriterer beskyttelse af de eksisterende naturværdier (som her omkring Holsteinborg Nor) og plads til ny, beskyttet natur, hvor der er behov for det. (Foto: Michael Stoltze).

I den igangværende debat om naturen i Danmank er to synspunkter fremherskende:

1. Vi skal passe bedre på de naturværdier, vi stadig har

2. Vi skal sikre mere plads til naturens mangfoldighed

Både i den politiske og faglige verden støder de to udmeldinger imidlertid  ofte sammen. Politikere ønsker som regel hurtige og synlige resultater. Derfor er konkret naturgenopretning som f.eks. genskabelse af en sø, genslyngning af en å eller etablering af en bynær skov, vældig populært. Landskabspleje og bedre beskyttelse af eksisterende natur er mindre synlig, og derfor ikke så populært.

Fra fagkredse bliver der undertiden fremført kritik af politikernes prioritering med etablere ny natur med den ene hånd, mens den anden hånd svigter landskabsplejen, så vores eksisterende naturværdier smuldrer ved. f.eks. tilgroning af enge, heder og overdrev.

Kritikken er forståelig, men det bør ikke være et enten-eller. Den kommende Naturplan Danmark bør prioritere begge dele. I kampen for et bedre samfund med en rigere natur mener Natur og Samfund, at vi har brug for en ny, bedre og mere enkel naturbeskyttelseslov, hvor de omfattede arealer er beskyttet mod gødskning, sprøjtning, bebyggelse og (så vidt muligt) dræning på matriklen, og hvor der er pligt til at fastsætte mål for de beskyttede arealer.

Natur og Samfund mener også, at vi skal finde plads til mere natur ved at tage dårlig landbrugsjord ud af intensiv drift og ved at skabe ny natur (både skov og åben natur) på højdedrag, omkring kilder og øvre vandløb og bynært. For os er det ikke nok at sikre, at arter overlever. Naturens mangfoldighed, variation og magi en er vigtig for vores liv og velfærd, og den skal også kunne opleves inden for rimelige afstande over alt i vores land. Variationen skal være en central ingrediens i landskabet.

Vi venter nu spændt på anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen, og vi vil derefter gå meget aktivt ind i arbejdet for, at Naturplan Danmark bliver en milepæl i historien til gavn for landets udvikling.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Natur og Samfund: Bedre beskyttelse og mere plads til naturen

  1. Og her er Natur og Samfunds kommentarer til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger:

    http://www.naturogsamfund.dk/index.php/nyheder/presse-og-billeder/natur-og-landbrugskommission-bestod

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s