Staten bør opkøbe dårlig landbrugsjord til andre formål

Denne bakke på Møn og tilstødende arealer har været dyrket, men er blevet købt af staten til naturformål. Det har været en bragende succes. (Foto: Michael Stoltze).

Denne bakke på Møn og tilstødende arealer har været dyrket, men er blevet købt af staten til naturformål. Det har været en bragende succes. (Foto: Michael Stoltze).

Den grønne Tænketank  Concito anbefaler i en ny rapport, at staten bruger 10 milliarder kroner på opkøb af dårlig landbrugsjord nær vandløb og søer (såkaldt lavbundsjord) for at derefter at tage arealerne ud af dræning og ud af almindelig landbrugsdrift. Det vil gavne natur, miljø og klima – bl.a fordi man ved ophør af dræning og etablering af permanent plantedække på disse arealer får vendt et markant CO2-tab til en markant CO2-binding på arealerne. Læs mere her.

Concitos forslag er uhyre perspektivrigt, og det burde være muligt at samle alle parter om at gå videre. Ideen er ikke ny. For to år siden blev en lignende idé (læs her) fremført af protestbevægelsen Bæredygtigt Landbrug, men den faldt ikke i god jord pga. den kontroversielle afsender. Nu er afsenderen anden og mere neutral, og ideen er lige så rigtig og perspektivrig som før.

Det er mere end oplagt, at staten bruger ressourcer på opkøb af dårlig landbrugsjord til andre formål – dels på lavbund og dels i skrånende terræn og arealer højt i landskabet af hensyn til natur, biodiversitet, rekreation og drikkevand.

Natur og Samfund vurderer, at omkring 1/6 af det dyrkede landbrugsareal i løbet af en årrække med fordel kan overgå til andre formål, bl.a. skov og åbne naturarealer. Det kan ske ved  statslige opkøb eller privat på baggrund af økonomiske incitamenter. Men staten kan og bør gå forrest.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Staten bør opkøbe dårlig landbrugsjord til andre formål

  1. Mogens Overballe siger:

    Hvordan er det i din kommune? Der er 300.000 hektar lavbundsjord (ca 1/10 af landbrugsjorden). Det er fx Kolindsund og engene omkr. Ørsted, Allingåbro og Randers og Grund Fjord. Førhen var tagrør og siv en stor industri her.
    Enhedslisten Norddjurs forlanger at Norddjurs Kommune IKKE udpeger disse arealer som særlig værdifuld landbrugsjord, ligeså landbrugsjord langs vores kyster, fx klinterne fra Grenå til Gjerrild.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s