Værd at kende i dansk natur: Skejten

Skejten med ege, vandreblokke og græssende køer. (Foto: Michael Stoltze).

Skejten med ege, vandreblokke og græssende køer. (Foto: Michael Stoltze).

 

Skejten er en lille halvø, som fra det flade Lolland strækker sig mod øst ud i Guldborgsund ved godset Fuglsang lidt syd for Nykøbing Falster.

Når vore folkevalgte politikere taler i Folketingssalen fra demokratiets fornemste talerstol, ser de direkte over på to monumentale malerier af Skejtens ege.

Malerierne er udført af impressionisten Olaf Rude i 1949-1954. Rude havde en særlig forkærlighed for Skejten, hvor han ofte tegnede og malede. På det nye og meget roste Fuglsang Kunstmuseum, som ligger smukt ved Fuglsang Gods med udsigt til Skejten, kan man frem til 1. september 2013 se den fine udstilling “Naturdrømmerier”, som viser 90 af Olaf Rudes akvareller, blandt andet forstudierne til de to malerier i Folketingssalen.

Skejten har aldrig været under plov, og området har været græsset af husdyr i århundreder. De spredte vandreblokke, som isen har bragt med sig, og de mange gamle jordtuer af gul engmyre skaber et miljø med stor variation i fugtighed og varme nær jordoverfladen. Derfor er der et meget rigt liv af planter og insekter.

De mange gamle og krogede  ege (op til 500 år gamle), navr, tjørn og vildroser vokser malerisk spredt eller i grupper i området. Og ude i de våde dele af strandsumpene vokser tusindvis af lysviolette lægestokroser – Danmarks vilde slægtning til den dyrkede stokrose.

I maj 2013 besøgte DR’s  Natursyn Skejten, hvor Michael Stoltze fortalte om Naturplan Danmark og fremtidens natur i Danmark. Udsendelsen kan høres her.

Olaf Rudes Eg. (Foto: Michael Stoltze).

Olaf Rudes Eg. (Foto: Michael Stoltze).

Kodrivere blandt ege, Skejten. (Foto: Michael Stoltze).

Kodrivere blandt ege, Skejten. (Foto: Michael Stoltze).

Spredte vandreblokke fra istiden, gamle myretuer og vekslen mellem tørre og våde arealer bidrager til stor variation i plante- og insektlivet på Skejten. (Foto: Michael Stoltze).

Spredte vandreblokke fra istiden, gamle myretuer og vekslen mellem tørre og våde arealer bidrager til stor variation i plante- og insektlivet på Skejten. (Foto: Michael Stoltze).

Lavning og ege i løvspring. (Foto: Michael Stoltze).

Lavning og ege i løvspring. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Værd at kende i dansk natur: Skejten

 1. Svend Hansen siger:

  Michael Stoltze.
  Et flot sted, som rigtig mange andre steder i Danmark. Det vil i sandhed være en forbrydelse at pløje det her op og så korn i stedet, lige så vel som at undlade den udnyttelse af arealet der har stået på i århundreder og derved lade det ”forfalde” til natur, ”upåvirket” af mennesker.
  At dette sted er malt og hænger i folketingssalen, er et glimrende eksempel på, hvad kampen om og for naturen, drejer sig om for nuværende. Den er, på det lidt dybere niveau, et redskab i den politiske kamp mellem socialismen og liberalismen, hvor socialisterne skamløst bruger den til at nedbryde den eksisterende samfundsstruktur, for at blive i stand til at ”æde” de sidste rester af privat produktion, ejendom og individualitet. Hvad der så skal ske, når de har slået den sidste bøvs, det kan man læse om i historiebøgerne, hvor kannibalisme i egne rækker, er eneste mulighed for videre overlevelse. Naturen har også altid vist sig at blive misbrugt og ofret, på samme måde.
  De fine ord fra fødevareministeren og miljøministeren, omkring kommissionens arbejde og forslag, er allerede ved at anløbe. Mit eneste håb er statsministerens ”kamikaze” tilgang til det politiske arbejde og forsøg på at ramme midten. Et fattigt håb, kan man sige, men den forrige regering var en katastrofe, set i lyset af de store muligheder den havde og de problemer den skabte/skubbede foran sig og som stille og roligt kommer til udbetaling nu og i årene frem.
  Mvh Svend

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s