Velkommen til Danske Naturparker

Natur og Samfund håber, at kommunerne vil stille sig i kø med kandidater, som kan blive officielle danske nationalparker. (Foto: Michael Stotze).

Natur og Samfund håber, at kommunerne vil stille sig i kø med kandidater, som kan blive officielle danske naturparker. (Foto: Michael Stoltze).

Efter flere års arbejde har Friluftsrådet nu lanceret en national ordning til udvikling og officiel godkendelse af Danske Naturparker. Læs mere her.

Det er en utrolig glædelig nyhed, som vi i Natur og Samfund hilser velkommen.

“Et naturområde med mærket Danske Naturparker er et afgrænset område, der har en unik natur eller et specielt landskab, men som også har kulturmiljø, friluftsmuligheder, formidling og erhverv eller turisme som understøtter naturparken. Det er altså et spørgsmål om at afbalancere benyttelse og beskyttelse af et naturområde”, udtaler Friluftsrådets formand Lars Mortensen i pressemeddelelsen.

Der er ingen tvivl om, at naturparkbegrebet er nødvendigt og gavnligt at indføre ved siden af det mere omstændelige og tunge nationalparkbegreb, som blev indført med loven om nationalparker i 2007.

I udlandet er erfaringerne med at bruge naturparkbegrebet særdeles gode. Der er ikke tvivl om, at naturparkerne vil kunne give Danmarks natur, landskab og regionale identitet og udvikling et kæmpestort løft i den rigtige retning – frem til en bedre natur og væk fra “Udkantsdanmark”.

Det er mit håb, at kommunerne – ikke mindst i de betrængte yderområder, som har brug for øget bevågenhed, stærkere identitet og markedsføring – vil stå i kø med velegnede kandidater til en stor, sund og stolt familie af Danske Naturparker. Til stor gavn for Danmark.

Friluftsrådet inviterer til debat om naturparker på Folkemødet på Bornholm fredag den 14. juni kl. 16.30. Læs programmet her.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Velkommen til Danske Naturparker

 1. Kurt Birkedal siger:

  Kan man ikke etablere en naturpark i en nationalpark f.eks. Mols Bjerge hvor der bl.a. er unikke naturområder, midt i en nationalpark med købstad og intensivt landbrug?

 2. Mogens Overballe siger:

  Een fod fra landbrug til kanten af klinten, se .. https://plus.google.com/u/0/photos/102754752588616134067/albums/5432993446321233697
  Nordsøstien må gå inde i landet på asfalt langt forbi klinterne, se .. http://www.norddjurs.dk/media/580892/Stikort.pdf
  Norddjurs Kommune er blandt de 10 kommuner Friluftsrådet har udvalgt som pilotkommuner til pilotfasen for Kløverstiprojektet, der har etablering af mindst 400 nye stiruter fra august 2010 og 4 år frem som målsætning. http://www.norddjurs.dk/nyheder/pressemeddelelser/2013/feb/et-net-af-groenne-stier-i-norddjurs

 3. Miljøministeriet er på vej med at få godkendt Naturpark Amager. Læs her:
  http://www.mim.dk/Presserum/20130829_NaturparkAmager.htm

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s