Skov er også natur

userup Skov ved Sorø ligger urørt hen. Skov er også natur - bare endnu ikke ifølge dansk lovgivning. (Foto: Michael Stoltze).

Suserup Skov ved Sorø ligger urørt hen. Skov er også natur – bare endnu ikke ifølge dansk lovgivning. (Foto: Michael Stoltze).

Der har længe været en ilter debat i Danmark om skovbrug og naturbeskyttelse. Debatten, som foregår i mange medier og blandt andet fylder meget på Altinget.dk og i Kristeligt Dagblad, er rasende interessant, selv om fronterne til tider er meget hårdt trukket op. På den ene side står forskere i biodiversitet og skovnatur. På den anden side står skovbrugere.

Baggrunden for den hårde debat er tydeligvis, at skov ikke betragtes som en naturtype i dansk lovgivning. Men skov er natur – tilmed den mest udbredte oprindelige naturtype i vores del af verden efter sidste istid.

Danmarks Naturfredningsforening skriver – korrekt – følgende på deres hjemmeside:

Naturbeskyttelsesloven er en lov, der sikrer generel beskyttelse af Danmarks naturtyper, herunder enge, overdrev, heder, moser, søer, vandhuller samt visse vandløb. Selv om skov er langt den mest dominerende naturtype i Danmark, er skove ikke beskyttet efter naturbeskyttelsesloven, men efter skovloven. Danmarks Naturfredningsforening mener, at naturområder og skov bør forvaltes gennem fælles lovgivning, så den kunstige adskillelse mellem skov og natur bliver udvisket. Skov er også natur.

Nemlig: Skov er natur.  Og i det mindste de skovområder, der ikke er i drift, det vil sige ligger urørt hen som naturskov (bør defineres som modsætning til kulturskov, der er i forstlig drift), bør i fremtiden være omfattet af naturbeskyttelsesloven.

Det arbejder vi for i Natur og Samfund. Og vi arbejder for, at mindst 10 % af det danske skovareal bliver beskyttet som naturskov og omfattet af naturbeskyttelsesloven. Resten af skovarealet bør drives bæredygtigt, dvs. uden brug af gødning og sprøjtemidler, med overvejende hjemmehørende arter af træer og buske og en minimumsgrænse for islæt af store træer, som får lov til at stå til naturlig død og henfald. Drevet på den måde vil skov i drift også sikre en rig natur med en høj biodiversitet.

Hvis man kan nå i mål med disse forvaltningsprincipper for Danmarks skove, vil biodiversitet og træproduktion kunne gå smukt hånd i hånd.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s