Konservative støtter National Naturfond

De Konservative vil afsætter 300 mio.  statskroner årligt til en uahhængig National Naturfond, som kan sikre og genoprette naturområder.  (Foto: Michael Stoltze).

De Konservative vil afsætte 300 mio. statskroner årligt til en uafhængig National Naturfond, som kan sikre og genoprette naturområder i Danmark. (Foto: Michael Stoltze).

Da regeringens Natur- og Landbrugskommission barslede med sin slutrapport i april  2013, var en af de centrale anbefalinger, at der blev etableret en National Naturfond. Kommissionen understreger at:

  • Der skal oprettes en ny uafhængig, national naturfond. Fonden skal etableres ved selvstændig lovgivning og have egen bestyrelse, organisation og drift. Naturfonden skal gennemføre naturgenopretningsprojekter, etablere ny natur og forstærke indsatsen for natur og biologisk mangfoldighed i Danmark.
  • Naturfonden skal sikres en politisk fastsat, varig basisfinansiering på minimum 300 mio. kr. årligt.
  • Naturfondens aktiviteter skal ikke erstatte men supplere og forstærke eksisterende offentlige og private indsatser for mere og bedre natur.
  • Det eksisterende jordfordelingsinstrument skal styrkes med en klar hjemmel til at gennemføre en bredere vifte af projekter, så det kan betjene både offentlige og private aktører i en situation, hvor indsatsen for mere natur forøges markant.

Nu har Det Konservative Folkeparti som det førte politiske parti officielt meddelt, at de støtter denne anbefaling og er parat til at afsætte de 300 mio. kr årlig i statsbudgettet frem til 2020.

Fordelt på landets 98 kommuner er 300 millioner kroner årligt ikke så meget. Men det er dog mere til målrettet til naturgenopretning end før i Danmarkshistorien, hvor staten i det første tiår med naturgenopretning (1989-1998, hvor der blev brugt mest) anvendte knap 140 mio. kr. årligt.

Dertil kommer, at private fonde ventes at byde ind med betragtelige midler. Således har  Velux- og Villumfondene ifølge Altinget.dk meddelt: ”Vi er klar til at matche det beløb, som staten kommer med.”

På den måde kan fonden nå op på et så stort beløb, at fonden i dansk naturpolitik kan blive den afgørende og længe ventede milepæl, som kan være med til at standse tilbagegangen i den danske naturs mangfoldighed.

Natur og Samfund glæder sig over, at Det Konservative Folkeparti nu har åbnet ballet.

Vi håber på og arbejder for en bred politisk opbakning omkring etableringen af Den Nationale Naturfond.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Konservative støtter National Naturfond

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s