Historisk mulighed for bredt naturforlig

De Konservative vil afsætter 300 mio. statskroner årligt til en uahhængig National Naturfond, som kan sikre og genoprette naturområder. (Foto: Michael Stoltze).

Med udsigt til nationale mål og planer for Danmarks natur og en national naturfond på trapperne er der nu en historisk mulighed for et bredt forlig om naturen. (Foto: Michael Stoltze).

På baggrund af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger fra april 2013 forventes regeringen om kort tid at fremsætte forslag til Naturplan Danmark.

En af de centrale anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen var desuden, at der blev etableret en national naturfond med en årlig statslig basisbevilling på mindst 300 millioner kroner årligt til målrettet naturgenopretning.

Nu har Det Konservative Folkeparti som det første politiske parti officielt meddelt, at de støtter denne anbefaling. Som led i deres 2020-plan er de parat til at afsætte de 300 millioner kroner årligt i statsbudgettet frem til 2020.

300 millioner kroner årligt er mindre end en biografbillet pr. dansker om året. Men det er dog mere til målrettet naturgenopretning end før i Danmarkshistorien, hvor staten i det første tiår med naturgenopretning (1989-1998, hvor der blev brugt mest) anvendte knap 140 mio. kr. årligt.

Dertil kommer, at private fonde ventes at byde ind med betragtelige midler. Således har  Velux- og Villumfondene ifølge Altinget.dk meddelt: ”Vi er klar til at matche det beløb, som staten kommer med.”

På den måde kan fonden nå op på et så stort beløb, at fonden i dansk naturpolitik kan blive den afgørende og længe ventede milepæl, som kan være med til at standse tilbagegangen i naturens mangfoldighed inden 2020. Det er FN’s og EU’s officielle mål, som Danmark har pligt til at arbejde mod.

Målrettede investeringer i naturbeskyttelse og naturgenoprening er med til at gøre Danmark smukkere, renere og mere attraktivt for både borgere og alle, som gæster landet. Og en aktiv og sund naturpolitik er til gavn for Danmarks erhversliv og økonomi. Den nationale naturfond vil gavne Danmark. Initiativet er noget af det, der er allermest nødvendigt for at komme fri af den aktuelle økonomiske krise.

Forslaget om fonden kan og bør åbne en længe savnet politisk og folkelig debat om Danmarks natur og fremtidige arealanvendelse.

Danmark har kun ét politiks vedtaget nationalt arealmål. Det er et mål fra 1989 om at fordoble Danmarks skovareal i løbet af 80-100 år, så vi kommer op på ca. 24 % skov senest i 2089. Dét mål bør tages op i revision nu og afløses af et nationalt naturmål som ramme for Danmarks arealanvendelse.

De Konservatives politiske 2020-plan er som helhed selvfølgelig ikke spiseligt for regeringen. Men regeringen kan og bør pille spiselige elementer ud. Og her er Naturfonden en appetitlig luns, som partierne fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti bør støtte.

Med Naturplan Danmark og den nationale naturfond i støbeskeen er der nu en historisk mulighed for et bredt politisk forlig om Danmarks natur.

Natur og Samfund opfordrer hermed alle politiske partier til at slå til.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Historisk mulighed for bredt naturforlig

 1. Allan Hansen siger:

  Landbruget modtager ca. 7 milliarder om året i statsstøtte, hvoraf 25% = 1,75 milliarder kunne bruges til natur.
  0,3 milliarder bare for lidt, for sent og for dårligt.

  • 0,3 mia. er nu en interessant og vigtig begyndelse! Det er dobbelt så meget som i 1990’erne, og hvis Velux dobler op bliver 0,6 mia – over fire gang så meget. Jeg håber også, at vi om få år kan få en EU-aftale om, at mindst 25% af landbrugsstøtten skal bruges til naturbeskyttelse. Men udsigterne er indtil videre ikke for gode.

 2. Pingback: Naturfond kan finansieres af landbrugsstøtte | Dansknatur's Blog

 3. Mathias Emil Kaae siger:

  Hej Michael

  Dette lyder utroligt spændende! Hvordan kan vi få det igennem? Jeg mener, hvordan presser vi på hos politikerene, så det bliver implementeret i DK?

  M.v.h. Mathias Kaae

  • Det er afgørende at løbe politikerne på dørene. Som enkeltpersoner med visioner eller via grønne foreninger. Natur og Samfund arbejder intenst med det her overfor politikerne, så det er vigtigt, at mange støtter os og melder sig ind i forningen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s