Regeringen svigter naturen

Miljøministeren er stadig tavs om Naturplan Danmark, som burde være undervejs ifølge regeringsgrundalget. Regeringen svigter naturen. Er regeringen er på vej med endnu et løftebrud i rækken?

Miljøministeren er stadig tavs om Naturplan Danmark, som burde være undervejs ifølge regeringsgrundlaget. Regeringen svigter naturen. Er regeringenr på vej med endnu et løftebrud i rækken?

Ritzau skriver 17. september 2013:

Regeringens resultater på miljø og natur lever slet ikke op til ambitionerne, siger en række miljøeksperter

Regeringens grønne indsats skuffer. Det mener en række miljøeksperter, som Danmarks Naturfredningsforening har bedt vurdere regeringens resultater.

Miljø og natur havde ellers en fremtrædende rolle i regeringsgrundlaget.

– Det var på mange måder smukt og ambitiøst. Men bærer præg af at være skrevet af oppositionspolitikere, som glemte, at der ikke var penge og vilje til at holde fast, lyder det fra Henrik Sandbech, tidligere direktør for Danmarks Miljøundersøgelser.

– Regeringens dagsorden er blevet kørt over af den økonomiske krise. Natur og miljø dør ligesom under VK-regeringen i finansudvalget, siger seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs.

Eksperterne har tildelt smiley’er i forhold til regeringens oprindelige meldinger. Et af de områder, som får flest sure smiley’er, er bæredygtig udvikling. Her ville regeringen blandt andet “udarbejde en ny og forpligtende bæredygtighedsstrategi med faste mål og tidsgrænser”.

– Der er ikke sket meget på dette område, siger miljøjurist, Ellen Margrethe Basse, professor i miljøret på Aarhus Universitet.

Samlet lyder vurderingen, at regeringen trods større grønne ambitioner end VK-regeringen har leveret et pauvert resultat.

– Flere oplagte idéer er droppet, andre udskudt, og de nødvendige bevillinger har været alt, alt for små, siger professor Peder Agger fra Roskilde Universitet.

– Efter ti års ørkenvandring for miljøet, var vi mange, der så frem til, at der nu skulle ske noget. Men man må konstatere, at der i vid udstrækning er tale om spin, som politikerne bruger deres tid på at forsvare i stedet for at melde klart ud, siger tidligere DMU-direktør Henrik Sandbech.

Kun regeringens arbejde med klimaplanen og hurtig nedsættelse af en Natur- og Landbrugskommission får generelt glade smiley’er med på vejen af eksperterne.

Miljøminister Ida Auken (SF) forstår godt, at mange synes, at den grønne omstilling ikke kan gå hurtigt nok, siger hun i en skriftlig kommentar.

– For sådan har jeg det også. Derfor er vi i fuld gang med at skabe et langtidsholdbart Danmark: vi omstiller energiforsyningen, vi investerer milliarder fra nordsøolien i bedre kollektiv trafik, og vi vil gøre landbruget økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt.

– Og med både en ressourcestrategi og en bæredygtighedsstrategi lige på trapperne, håber jeg, at mundvigene snart vil vende opad igen, siger hun.

Natur og Samfund  kan overordnet tilslutte sig eksperternes vurdering.

Desuden er det foruroligende, at miljøministeren er helt tavs om Naturplan Danmark, som burde være undervejs ifølge regeringsgrundlaget.

Regeringen svigter naturen. Er regeringen på vej med endnu et løftebrud i rækken?

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Regeringen svigter naturen

  1. Hans Petersen siger:

    Jeg synes, det kan siges ganske kort: Bryllupsnatten er overstået, og det er blevet hverdag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s