Konservative vil gøre Danmarks natur til mærkesag

Det Konservative Folkeparti vil gøre natur til mærkesag. De vil nu arbejde for en naturfond og en national plan for Danmarks natur.

Det Konservative Folkeparti vil gøre Danmarks natur til en mærkesag. De vil nu arbejde for en naturfond og en national plan for Danmarks natur.

Så skete det, som mange naturforkæmpere har håbet på i årevis: Det Konservative Folkeparti har atter meldt sig ind i kampen for Danmarks natur.

Det står klart efter partiets landsråd i weekenden, hvor det kriseramte parti kom med klare og nye naturpolitiske udmeldinger. Miljøordfører Vivi Kier uddyber partiets nye linje i et interview i Altinget i dag (kan læses af abonnenter her), hvor hun blandt andet udtaler:

”Vi budgetterer med 300 millioner kroner til en naturfond, og det vil vi kæmpe for at få gennemført rigtig hurtigt. Hvis vi lægger penge i sådan en fond, så vil private fonde og foreninger også være med til at tilvejebringe midler.”

Naturfonden var en af de centrale anbefalinger i Natur- og Landbrugskommissionens rapport, som kom i foråret, og mange af elementerne i Det Konservative Folkepartis udspil er inspireret af kommissionens arbejde:

“Der er mange gode anbefalinger, som viser, at man godt både kan få mere natur og give landbruget mulighed for at vækste,” siger Kier.

Det Konservative Folkeparti støtter også en ny national naturplan. ”Planen skal sikre de særligt sårbare og beskyttelsesværdige naturområder og skabe grundlag for naturgenopretning og opkøb af arealer til naturbeskyttelsesformål,” skriver partiet, og Vivi Kier uddyber: ”Vores store udfordring er, at plantearter, dyrearter og insekter forsvinder, fordi deres levesteder forsvinder. Der er nogle landbrugsjorde, som er så urentable, at det egentlig ikke giver mening at dyrke dem. Lad naturfonden opkøbe de jorde, så vi kan opdyrke [skabe] ny, vild natur, så vi kan holde fast i de truede arter.”

K’s udspil er særlig interessant, fordi udarbejdelsen af en national naturplan (Naturplan Danmark) er en del af den siddende regerings regeringsgrundlag.

Der er formentlig også fuld støtte i regeringen til etablering af naturfonden.

Det springende punkt bliver, om K og regeringen kan blive enige om finansieringen og om at lande naturfonden og Naturplan Danmark godt i forhold til landbrugserhvervet.

Men alt i alt er K’s udspil rigtig godt nyt for dansk natur og naturpolitik.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Konservative vil gøre Danmarks natur til mærkesag

  1. Michael H siger:

    Fedt at K har set lyset. Og der er tilsyneladende god økonomi og penge i det: http://naturguide.dk/turister-for-milliarder-vil-have-dansk-natur/
    …men hvorfor en fond, der skal genopfinde den dybe tallerken? Hvorfor ikke bare bevillige flere penge til Miljøministeriet eller Naturstyrelsen, der i forvejen arbejder med interessegrupper, vådområdeprojekter, naturgenopretninger, borgerinddragelse m.m.?

    • Tak for indlæg. Naturfonden bliver nok reelt noget, der kommer til at ligne den tidligere naturgenopretningspulje indført med Naturforvaltningsloven (senere Naturbeskyttelsesloven) i 1989. Den pulje var dog betydeligt mindre end den naturfond, der nu er på tegnebrættet. Naturforvaltningsmidlerne blev administreret af Skov- og Naturstyrelsen efter rådgivning fra et naturforvaltningsråd med eksperter og repræsentanter fra en lang række organisationer.

      Jeg forestiller mig er lignende konstruktion omkring naturfonden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s