Miljøministerens natur

En tredjedel af Danmarks areal skal være natur, skriver mijljøminister Ida Auken. (Foto: Michael Stoltze).

En tredjedel af Danmarks areal skal være natur, skriver milljøminister Ida Auken. (Foto: Michael Stoltze).

Siden Ida Auken kom til som miljøminister i 2011, har naturforkæmpere og grønne organisationer ventet spændt på, hvad hun ville som naturens minister.

Vi kom til at vente længe, og undervejs har der i stigene grad været undren over ministerens manglende naturpolitiske udmeldinger.

Nu skal regeringen følge op på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger. Det er en god anledning for ministeren til at vise, hvad hun og regeringen vil. Kommisssionen har leveret et ualmindeligt solidt og sammenhængende sæt anbefalinger, som – hvis de gennemføres som en samlet pakke – vil komne både landbrug, natur og miljø til gode.

For naturen og Danmarks fremtid er især tre store projekter vigtige: 1: Naturplan Danmark, 2: Etablering af en national naturfond, og 3: Forbedring og forenkling af lovgivningen.

Naturplan Danmark (der kan betragtes som en stærkt forsinket opfølgning på Wilhjelmudvalgets rapport fra 2001), er skrevet ind i regeringsgrundlaget, men planer er ligegyldige og virkningsløse uden finansiering og god lovgivning. Så naturfonden og revision af lovgivningen hører altså tæt, tæt sammen med Naturplan Danmark.

Natur- og Landbrugskommissionens arbejde har været uhyre vigtigt. Nu er grundlaget der, og efter to år på posten er miljøminister Ida Auken tilsynealdende også ved at træde i karakter som naturnes minister. Den 6. november 2013 bragte Politiken således kronikken Naturen er en nøgle til forståelsen af os selv.

I kronikken skriver ministeren blandt andet, at naturen er  “…en nøgle til forståelse af os selv og vores historie. Derfor er min vision, at vi får skabt et land med en rig, spændende og sjov natur, der myldrer af planter og dyr, og som alle danskere har adgang til. Hvor vi har en rigdom af skove, vandløb, enge, heder, overdrev og moser, som er forbundet med hinanden, så ørne, oddere og kronhjorte kan boltre sig frit.

Hvor danskere i alle aldre bruger naturen, og vi samtidig giver den ro og fred til at passe sig selv, hvor den har brug for det.”

Og hun skriver: “Derfor arbejder jeg for, at vi skal skabe langt mere skov, enge og vådområder, end vi gør i dag. Det er mit personlige håb, at vi på langt sigt kan nå dertil, at en tredjedel af hele Danmarks areal skal være natur, og derfor skal indsatsen på både kort og langt sigt styrkes.”

Se, dét er en minister, som også er naturens minister! (selv om hun desværre igen-igen mangler at nævne den mest truede og artrige natur:  Overdrevene – de blomstrende bakker).  Spørgsmålet er nu, hvad ministeren mener med, at en tredjedel af Danmarks areal skal være natur. For strengt taget er alt er jo natur. Det er vild og urørt natur samt ekstensivt benyttet natur, Danmark mangler.

Vi skal have en folkelig debat om, hvordan Danmark rent fysisk skal indrettes i fremtiden. Ministeren har i kronikken meget travlt med at fortælle, at de stridende parter skal stoppe den hidtidige skyttegravskrig og begynde at tale fornuftigt sammen.  Det er yderst nødvendigt. Men ministeren og regeringen skylder os at blive mere konkret og komme med løsningsforslag.

Det handler om, hvordan vi skal benytte Danmark, som man kan læse i dette oplæg:  Hvordan skal Danmark se ud?

Og så handler det i høj grad om (som ministeren på udmærket vis antyder i sin kronik), at vi efterhånden bliver mere bevidste om og får øjnene op for den danske natur. Den er blevet en fremmed fugl for de fleste. Det er en stor skam. For Danmarks natur er stadig fuld af enstående liv, variation og kvaliteter – ikke mindst pga. vores 7500 km lange kyst.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Miljøministerens natur

 1. Anders Erik Billeschou siger:

  Kære Michael,

  Jeg synes osse det er en værre gang tante-lirumlarum. All that piss and wind and no action, siger de ovre i skotteland.

  Og så siger damen Gud hjælpe mig at ”Vi har i alt for mange år rejst skove, genoprettet overdrev [her var dit overdrev] og skabt vådområder uden at tænke over hvordan hvert enkelt stykke passer ind i helheden.”

  Jeg har, som du ved, stået fadder til ”fordobling af skovarealet i Danmark” og retningslinierne for den efterfølgende planlægning for skovrejsning med 3 zoner og differentierede tilskud. Jeg er sikker på at amternes planlægning og udlæg af skovrejsningszoner, neutralområder og områder hvor der ikke ønskes skovrejsning, har været så velgennemtænkt som det var muligt dengang.

  Og så til noget helt andet. Har du set i Skove og plantager 2012 at vi har 40.000 ha urørt skov? Det er godt noget af en sensation. Det er de gået stille med, derinde på S&L.

  Bedste hilsner,

  Anders

  • Kære Anders

   Tak for dit indlæg.

   Tallet på 40000 ha overrasker mig ikke. En stor del er vel tilgroningsskov på tidligere enge, moser, heder og overdrev? Hvor mange af 40000 ha er også beskyttet som urørt?

   Mange hilsner
   Michael

 2. Sten Nielsen siger:

  Michael.

  Øhhh….? Miljøministeren nævner jo netop overdrevene….

  • Jo – men ikke i afsnittet om naturgenopretning. Her skriver hun:

   “Derfor arbejder jeg for, at vi skal skabe langt mere skov, enge og vådområder, end vi gør i dag. Det er mit personlige håb, at vi på langt sigt kan nå dertil, at en tredjedel af hele Danmarks areal skal være natur, og derfor skal indsatsen på både kort og langt sigt styrkes.”

   Altså skov, enge og vådområde. Den tørre natur (overdrevene) er glemt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s