Den Danske Naturfond er en spæd begyndelse

En rigtig eng med orkideer, ranunkler, trævlekrone og ikke mindst violette kærtidsler, der afslører den fine eng på lang afstand. (Foto: Michael Stoltze)

En næringsfattig og artsrig eng med orkideer, ranunkel, syre, trævlekrone og ikke mindst violette kærtidsler, der afslører den fine eng på lang afstand. (Foto: Michael Stoltze).

Der skal ikke herske tvivl om, at etableringen af Den Danske Naturfond er en af de bedste nyskabelser og en af de vigtigste nyheder for Danmarks natur i mange år.

Der er lagt op til, at fonden skal uddele 75 mio. kroner til natur årligt. Derudover finansierer staten sekretariatet med et beløb, der når op på 15 mio kr. årligt fra og med 2016.  Dvs. 90 mio. kroner årligt, hvor op mod 17 % går til administration.

De 75 mio. er 1/4 af de 300 mio. kroner, som Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede som et årligt minimumsbeløb. Den Danske Naturfond starter beskedet med, hvad der svarer til ca. 13 kr. årligt pr. dansker til natur. Den nyfødte fond er velskabt, men endnu spæd.

Fonden kan imidlertid vokse sig stor og stærk. Og det bør den. Konstruktionen er sund og lovende. Det ville derfor være glædeligt, om fonden gradvist kunne blive stor nok til at uddele i størrelsesordenen 500 mio. kroner årligt. Der er behov for det. 500 mio. kr. årligt svarer til noget i retning af en biograftur årligt pr. dansker.

Desuden kan og skal fonden ikke stå alene. Der skal mere til, hvis kampen for at standse naturens tilbagegang og kampen for et smukkere land med en rig natur og en rig fremtid skal lykkes. Fonden skal ledsages af udmøntningen af Naturplan Danmark, som miljøministeren forventer at præsentere i løbet af 2014, og den bør følges af forbedret og forenklet lovgivning, så det bliver mere attraktivt for landmænd og andre lodsejere at eje og drive naturområder.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Den Danske Naturfond er en spæd begyndelse

 1. Anders Erik Billeschou siger:

  Kære Michael,

  Ja det er en spæd begyndelse, som ikke rigtig matcher NLK’s anbefalinger om mindt 300 mio. om året fra staten med lisså meget fra fondene, som havde lovet 50/50 match. Men bedre end ingenting.

  Du skriver at “Konstruktionen er sund og lovende”. Vaffor’n konstruktion? Du ved måske noget jeg ikke ved? Jeg har ikke kunnet opsnuse noget som helst om konstruktionen ud over at fonden skal være uafhængig. Jeg vil nu se finansministeren og rigsrevisionen slippe kontrollen med de statslige bidrag, før jeg tror det. Det vil være en nyskabelse i dansk administration. Men man kan jo lovgive sig ud af alt. Ingen over folketinget.

  Mht til det administrative set-up, forekommer det temmelig grotesk at lave en NST-2 for at forvalte de småpenge.

  Lidt spændende at se hvad de historieløse kan finde på. Vi har de “morsomme” erfaringer med Lov 230 at lære af, og vi har statsskovenes administration af naturforvaltningslovens mange naturgenopretningspenge at lære af. Det sidste gik vidst udmærket. Og mht. til en folkesag, er driftsplaner og drift af statens skov- og naturarealer jo allerede demokratiserede (ud over at folketinget kan få det som de vil ha’ det på deres egne arealer) med grønne råd og folkehøring af driftsplaner.

  Bedste hilsner, Anders

 2. Mathias Emi Kaae siger:

  Hej Michael

  Ifølge Dørs rapporten er beløbet nærmere 900 mio. kr. pr. år hvis vi skal standse tabet af biologisk mangfoldighed i Danmark

  • Hej Mathias

   Vi skal nok op på 1-2 mia. kr. pr. år (omkring 1/4 af den nuværende landbrugsstøtte) for at løse opgaven. Men alle midleren skal ikke nødvendigvis bruges via naturfonden.

   Mvh Michael

 3. Man kan lytte til P1 debatten i “Ordet er dit” fra 4-12-2013 om, hvad vi skal med Den Danske Naturfond her: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/ordet-er-dit-235#!/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s