Natur for fuld musik i 2014

2014 kan blive et vigtigt år for Danmarks natur. (Foto: Michael Stoltze).

2014 kan blive et vigtigt år for Danmarks natur. (Foto: Michael Stoltze).

2014 kan og bør blive et år med afgørende landvindinger for Danmarks natur.

Tilløbet har været langt. Allerede i 2001 vedtog EU-landene, at naturens tilbagegang skulle standses. Og det skulle ske senest i 2010. Men i marts 2010 blev det klart, at Danmark og EU som helhed ikke kunne nå målet. På Biodiversiteskonventionen tiende konference i Nagoya i Japan i oktober 2010, vedtog FN et tilsvarende mål, men denne gang var det globalt: FN landene blev enige om at standse tilbagegangen i naturens mangfoldighed senest i år 2020. Det mål tog EU og Danmark til sig, da 2010-målet blev lagt i graven.

I 2013 sørgede Natur- og Landbrugskommissionen for opvarmning til en afgørende politisk naturdebat, som skal foregå i Folketinget i 2014 og 2015. Kommissionens grundbudskab er, at afbalanceret naturbeskyttelse og -genopretning ikke er i modstrid med ønsket om vækst og udvikling. Tværtimod. Det er en direkte forudsætning for en sund og bæredygtig udvikling af samfundet. Og kommissionen kom med en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan få natur, vækst og udvikling til at spille godt  sammen.

Sidst i 2013 skrev miljøminister Ida Auken, at 1/3 af Danmark efter hendes mening bør  være natur. Den 2. december 2013 indviede statsministeren Den Danske Naturfond, og miljøministeren bebudede forenkling af regler og love – herunder en ny naturbeskyttelseslov – og at Naturplan Danmark bliver fremsat i 2014.

Miljøminister Ida Auken startede 2014 med at etablere et nyt naturreservat som fristed for fugle, sæler og anden vild natur på Saltholm og det lave og stenfyldte farvand mellem Saltholm og Peberholm. Det er et god begyndelse.

2014 bør nemlig blive et år med naturpolitik i højsædet. Regeringen skal følge op på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, og Folketinget skal drøfte, hvordan Danmark skal se ud i fremtiden og hvilke rammer, der skal være for Danmarks udvikling. Det kommer til at handle om planer, love og penge. Og det kommer til at handle om, hvad Danmarks befolkning ønsker.

Jeg håber, at den politiske, faglige og folkelige debat i 2014 kommer til at handle om, hvad vi vil med Danmark og hvilken natur, vi vil have i fremtiden. Man kan allerede nu give sin mening til kende her. Natur og Samfund har fremsat disse konkrete forslag, som ikke er ret langt fra miljøministerens.

Opvarmningen er slut. I de seneste måneder har miljøministeren vist rigtige og gode takter omkring naturbeskyttelse og -genoprening. Det er lovende, og takterne skal fastholdes.

I 2014 er der udsigt til natur for fuld musik på den politiske scene.

Godt Nytår!

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Natur for fuld musik i 2014

 1. Anders Erik Billeschou siger:

  Kære Michael,

  Du skriver at “FN landene blev enige om at standse tilbagegangen i naturens mangfoldighed senest i år 2020. Det mål tog EU og Danmark til sig, da 2010-målet blev lagt i graven.”

  Det er som jeg har skrevet i en af mine kronikker, forkert. Det er aftalt at der skal være taget initiativer inden 2020. der er da ikke nogen der er så dumme oven i hovedet at tro man kan standse tilbagegangen når man kun ved noget om 20 % af arterne.

  Du skriver videre at “Det kommer til at handle om planer, love og penge.” Ja, PENGE, PENGE, PENGE, som altid. Og videre at “det kommer til at handle om, hvad Danmarks befolkning ønsker.” Det ville være en virkelig nyskabelse, hvis du kan få biologmafiaen kørt ud på et sidespor. Go’ fornøwls’

  Anders, som du ikke mere gider svare.

  • Kære Anders

   Jeg svarer gerne, men ved ikke rigtig, hvor du vil hen. Miljøministeriet har udlagt aftalen sådan:

   Tidligere har målet været, at vi reducerer tabet af arter signifikant i 2010. Det nye mål indebærer, at vi skal have iværksat effektive og hurtige handlinger med henblik på helt at stoppe tilbagegangen i biodiversiteten, og således at økosystemerne allerede i 2020 er levedygtige.

   Jo – målet er helt at stoppe tilbagegangen. Om vi så når det (det gør vi næppe) er en anden sag.

   Mange hilsener Michael

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s