Nu skal Kirsten Brosbøl være naturens minister

Kirsten Brosboel

Nu skal Kirsten Brosbøl være naturens minister

Selv om det rent teknisk havde været muligt, valgte regeringen ikke at genindsætte den populære og respekterede Ida Auken som miljøminister efter, at hun havde skiftet parti fra SF til De Radikale. I stedet blev den på miljøområdet helt ukendte Kirsten Brosbøl (S) indsat på posten som regeringens yngste minister (født 1977).

Tiden må vise Brosbøls styrker og mærkesager. Men det er klart, at hendes vigtigste opgave bliver at fortsætte for fuld kraft, hvor Auken slap.

Ida Auken satte grøn omstilling og grøn økonomi forrest. Og hun var kendt for at lytte og bygge broer mellem erhvervsliv, miljø- og naturpolitik. Til gengæld nåede hun ikke at høste ret mange frugter af sit arbejde. Det bliver nu op til Brosbøl at skabe resultater.

Kirsten Brosbøls vigtigste opgave bliver at omsætte anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen til konkret handling, lancere Naturplan Danmark og sikre bedre og enklere love og regler om natur, miljø og planlægning.

Auken sprang først mod slutningen af 2013 ud som naturens minister ved blandt andet at lancere Den Danske Naturfond og præsentere en vision om et Danmark med plads til mere og rigere natur. Den linje bliver det op til den nye miljøminister at følge op.

Nu skal Kirsten Brosbøl være naturens minister. Det bliver krævende, og hun får travlt.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Nu skal Kirsten Brosbøl være naturens minister

 1. Poul Evald Hansen siger:

  Michael, din bedømmelse af Ida Auken virker noget urealistisk og tilbageskuende romantisk. Jeg synes, hun var alt for længe om at træde i karakter som miljøminister, ja faktisk nåede hun ikke rigtigt at gøre det. For at sige det ligeud, så synes jeg, hun fik for meget kredit på sit efternavn, sit famileskab , på at være ung og ny o.s.v.
  Hun var intelligent og for klog til at dumme sig åbenlyst. Men netop fordi jeg anser hende for at være intelligent, så virke det påfaldende, at hun først her til sidst så småt kom i gang med at træde i karakter som miljømister. Hun nåede det så ikke, hvilket i høj grad må lægges hende til last, netop fordi hun er intelligent og burde kunne gennemskue nogle ting.
  En lidet flatterende alternativ forklaring er, at hun udnyttede sin intelligens til opportunisme. Det virker også umodent på mig at foretage et så stort spring som der er fra SF til De Radikale. Jeg ser – alt andet lige – med mistro på folk, der foretager så store politiske rejehop. Hvis hun har været radikal så længe, så skulle hun da ikke have ladet sig vælge som SFer.

  Vi må ske, hvad den nye miljøminister har at nyde på. Jeg vil som sædvanligt være kritisk, men fair. Jeg ved ikke så meget om hende. Den smule jeg ved peger i retning af noget gunstigt, men det er for lidt til at komme med kvalificerede forventninger.

  Det er godt, at DN har meldt fair og realistisk ud omkring ministerskiftet, og ikke forfalder til skamrosning af den afgåede miljøminister. Det DN og deres præsident heldigvis har undgået hedder vist panegyrik med et fint ord,(tom forherligelse, skamrosen)

  • Ida Auken var meget længe om at springe ud som naturens minister, og derfor rettede vi også denne skarpe kritik i efteråret 2013: https://dansknatur.wordpress.com/2013/10/16/miljoministeren-leverer-ikke-varen/

   Men hun lyttede og ændrede signaler. Min bedømmelse er nuanceret og baseret på, hvad hun gjorde: Hun skabte ikke mange resultater, men hun dyrkede sin have, så den nu er klar til høst. Det er forkert at bedømme ministre på forudindtagede og udnuancerde fordomme. Det synes jeg, du gør. Ida Auken var skarp og kunne tænke selv. Hun var brobygger.

   DN efterlyser – som jeg – at den nye minister viderefører Aukens projekt og skaber de resultater, som Auken ikke nåede. Men DN blander i for høj grad affald, dyrevelfærd, klima, drikkevand og natur sammen, så DNs kamp for natur og biodiversitet bliver kvalt i andre dagsordener.

 2. Jes Elnif siger:

  Det er tankefuldt, at de herrer uddeler intelligens kvotienter til Ida Auken. Hun udførte intet, hendes udtalte intentioner stod ikke på nogen måder mål med udførelsen. Hendes valg af “de Radikale” er fuldstændig modsætningsfyldt til at ha’ været SF’er. Hun havde ingen baggrund for at handle på miljøområdet, og hun fik aldrig sat sig ind i og markeret sig på området. Hun var ikke interesseret i andet end hendes egen karriere. Den nye miljøminister Kirsten Brosbøl er af en helt anden støbning, både uddannelsesmæssigt og interessemæssigt. Jeg er rimeligt sikker på, at vi har fået den bedste miljøminister i 13 år. Her det ikke Gud-hjælpe-mig, men virkelig dygtigt, indsigtsfuldt arbejde.

  Fra David Trads lykønknings – Facebook…
  Der er en enkelt minister i den nye regering, som jeg mener er et miskendt geni – nemlig den nye miljøminister Kirsten Brosbøl!

  Hvorfor?
  Fordi Kirsten noget så eftertrykkeligt slog mig, da jeg for ti år siden forsøgte at blive socialdemokratisk folketingskandidat i Skanderborg-kredsen Dengang var jeg, som medierne allesammen i dag skriver i deres portrætter af den nye minister, ‘den højt profilerede tidligere chefredaktør fra Information’, som tabte. Kirsten, derimod, var ukendt – bare ikke i Skanderborg-kredsen, hvor hun var ekstremt populær. Derfor baskede hun mig af banen.
  I dag kalder alle igen Kirsten for uprøvet og ukendt, men jeg skal være den sidste til at undervurdere hende. Tværtimod: Kirsten har alle chancer for at overrumple alt og alle – og her taler jeg af personlig erfaring…
  “David Trads bonusinfo: de to andre, der osse tabte til Kirsten dengang, var i øvrigt Lise Hein, nu kommunikationsdirektør i Metro Selskabet, og Jørgen Gaarde, nu borgmester i Skanderborg. Kirsten var god….” – det var dem hun vandt over
  Så er det vist sat på plads….

  Jes Elnif

  • Tak for din beretning. Håber, du har ret. Brosbøl får gode skudsmål fra mange sider. Jeg kan også godt lide, at hun har en master i freds- og konfliktforskning og at hun siges at være meget resultatorienteret. Det er der brug for.

 3. Svend Hansen siger:

  Der følger ikke penge med den nye udnævnelse. Det betyder at hun har den samme kontante og rustikke virkelighed at forholde sig til, som Ida Auken havde.
  Auken havde den, for SF/venstrefløjen, noget nye og atypiske holdning at økonomien skulle hænge sammen. Det indebar for hendes område, at landbrugets indtjening også var på vægtskålen, sammen med natur og miljø.
  Jeg havde langt fra forventet det af hende som hun leverede, når jeg ser på hendes baggrund og tilknytning til DN og øko-religionen. En stor cadeau til hende for det og jeg finder det på ingen måde mærkeligt at hun skiftede til R.
  Hun og SF brugte 10 år på at forberede sig til et møde med virkeligheden. Det kunne den klassiske SF politik ikke holde til og det var den fejlvurdering hun begik og som hun agerede yderst konsekvent og fornuftigt på.
  Kirsten Brosbøl befinder sig tilsyneladende på samme platform som Auken, med hensyn til holdninger og tilgang til tingene. Hvis udviklingen kommer til at gå hurtigere med hende ved roret, vil jeg tro at det i høj grad kan tilskrives forgængerens forberedende arbejde.
  Jeg befinder mig absolut ikke på venstrefløjen, men god og ansvarlig socialdemokratisk politik er ikke at foragte og det kan meget nemt være bedre end stupid borgerlig klassepolitik, for slet ikke at tale om socialistisk ditto.

  “Klassekampens nødvendighed fører uundgåeligt til proletariatets diktatur.” (Karl Marx)

  Kapitalismens iboende ondskab er den ulige fordeling af velsignelserne, medens socialismens iboende fortrin er dens lige fordeling af elendigheden. (Winston Churchill)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s