Naturplanen kommer, men fonden vakler

Naturplan Danmark kommer i 2014, siger regeringen nu. Men hvornår træder Den Danske Naturfond, som skal finansiere ny natur, i funktion? (Foto: Michael Stoltze).

Naturplan Danmark kommer i 2014, siger regeringen nu. Men hvornår træder Den Danske Naturfond, som skal finansiere ny natur, i funktion? (Foto: Michael Stoltze).

 

Natur og Samfund glæder sig over, at regeringen nu endelig vil sætte Naturplan Danmark forrest. Det står klart efter dette interview, hvor miljøministeren kommenterer vores kritik og ønsker om opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionen.

Som målet var med Natur- og Landbrugskommissionen vil regeringen ifølge miljøministeren arbejde på at forene parterne og sikre en samlet og langsigtet naturpolitik for Danmark. Naturplan Danmark handler om arealanvendelse i bred forstand i Danmark. Det er vigtigt, at planen både bliver god for naturen og landbruget (“det skal kunne betale sig at passe på naturen”), og at der bliver bred politisk opbakning fra Folketingets partier. Det bliver svært – men nu er første skridt altså taget. Miljøministeren siger, at planen kommer i løbet af 2014.

Tiden må vise, om regeringens forslag til Naturplan Danmark får et indhold med lovændringer, regelændringer og finansiering i tråd med Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger. Det er helt afgørende for, at Danmark får den styrkelse af naturpolitikken, som er nødvendig for at naturens tilbagegang bliver standset.

Natur og Samfund følger arbejdet med Naturplan Danmark tæt (både fagligt og politisk). Vi håber, at planen virkelig blive den ønskede milepæl i dansk naturbeskyttelse.

Vi arbejder desuden for, at Den Danske Naturfond bliver en god, effektiv og folkelig konstruktion, der virkelig gør gavn ved at arbejde målrettet med naturgenopretning. Men fonden er kommet i vanskeligheder fra starten. Vi mener, at midlerne bør gå til opkøb og etablering af ny natur, og at fonden skal være uafhængig af skiftende politiske vinde. Både landbruget og finansministeriet trækker i andre retninger. Landbruget vil bruge midlerne til drift af eksisterende landbrugsarealer, og finanministeriet har ønsket større råderet over midlerne, end de private fonde vil være med til.

Midlerne må under ingen omstændigheder ende i landbrugets eller finansministeriets bundløse kasser. Landbruget har i forvejen masser af midler, der kan bruges til biodiversitetsfremmende drift af eksisterende arealer. Det kræver blot enkelte regelændringer, som kan og bør gennemføres i forbindelse med realiseringen af Naturplan Danmark.

Der er forhandlinger i gang for at løse vanskelighederne med Den Danske Naturfond. Men det har ikke været en ønskestart for fonden. Der har været store forventningen til fonden som en nyskabelse, som gerne skulle vokse sig stor, stærk og folkelig. Den kan den stadig, men kun hvis regeringen prioriterer opgaven højere.

Hør mere dette indslag, hvor miljøministeren forholder sig til vores kritik.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s