Regn med sol

Solceller på hele tagflader ser godt ud og giver megen energi. (Foto: Michael Stoltze).

Solceller på hele tagflader ser godt ud og giver megen energi. (Foto: Michael Stoltze).

 

FN har offentliggjort sin 2. delrapport om verdens klimaudvikling.

Endnu engang er der alvolige ord om, at vi bør gøre alt, hvad der står i vores magt for at standse den menneskeskabte ophobning af klimagasser i atmosfæren.

Hvis vi ikke gør noget, står katastroferne ifølge rapporten i kø:  Flere og stærkere storme, mere regn de våde steder, mere tørke de tørre steder, fødevaremangel, sult, vandmangel, krige, havstigninger, oversvømmelser o.s.v., o.s.v.

Menneskeheden og livet på Jorden står ikke foran sin undergang. Men vi står foran store og dramatiske forandringer, hvis vi ikke standser udledningen af klimagasser.

Alligevel bruger veden flere og flere fossile brændstoffer, og udledningen af CO2 stiger. For det går jo egentlig meget godt, og der er god økonomi i fossile brændstoffer. De vedvarende energiformer er for dyre og så er de vanskelige at oplagre. Så: Er det ikke galimatias at skifte til vedvarende energiformer?

Nej! Men vi skal tænke os om. En del klimaprojekter gavner ingenting eller skader ligefrem mere, end de gavner. De skal stoppes. Og vi skal have løst oplagringsproblemet. Vi har set rigeligt til vindstrøm baseret på tung og dyr teknologi. Og en stor del af den biomasseenergi, der bliver produceret for øjeblikket, fortrænger skov, der ville binde langt mere kulstof. Brugen af majs, hvede, rapsolie, palmeolie og sukkerrør til produktion af biodiesel og biosprit er ofte værre for klimaet end afbrænding af fossile brændstoffer. Men der er allerede nu bundet så store erhvervsinteresser og investeringer i disse vildveje, at toget er vanskeligt at standse. Det kræver stærk politisk vilje og enighed.

Alt peger på, at solenergi bliver langt den vigtigste energikilde i fremtiden. På den lange bane er forudsætningen for succes med solenergi, at vi kan oplagre og transportere energien effektivt og billigt. Når vi kan det, vil vores problemer være løst, for der er energi nok i solskin. Faktisk modtager Jorden over 10.000 gange mere solenergi, end vi har brug for til at dække hele menneskehedens nuværende energiforbrug. Solskinnet indeholder så store energimængder, at vi ikke behøver at inddrage jord til solcelleanlæg. Eksisterende bygninger har uden problemet plads til de solceller, der skal bruges for at dække Jordens energiforbrug.

Omstillingen til solenergi vil tage lang tid. Biomasse – for eksempel brug af træ og halm og affald – er allerede en stor energikilde i dag. Og den kan blive en god, vedvarende og næsten CO2- neutral enrgikilde i fremtiden som et mindre supplement til den direkte udnyttelse af solenergi.

Fremtidendes energikilder bliver mangfoldige, og selv fossile energikilder vil nok betyde noget i flere årtier. Men solenergien vil formentlig tage over med tiden.

Vi kan regne med Solen.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Klimapolitik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s