Værd at kende i dansk natur: Refleksionsregnbue

Regnbue med den nederste del af en refleksionsregnbue )til høre) over Holsteinborg Nor fredag den 11. april 2014 kl. 18.26. (Foto: Michael Stoltze).

Regnbue med den nederste del af en refleksionsregnbue (til høre) over Holsteinborg Nor fredag den 11. april 2014 kl. 18.26. (Foto: Michael Stoltze).

Principskitser af refleksionsregnbuer. Som regel dannes der kun mindre stykker (nomalt den nederste del) af refleksionsbuen. En refleksionsregnbue i fuldcirkel er i teorien mulig, hvis Solen står højere end ca. 42,5 grader på himlen.

Principskitser af refleksionsregnbuer. Som regel dannes der kun mindre stykker (nomalt den nederste del) af refleksionsbuen. En refleksionsregnbue i fuldcirkel er i teorien mulig, hvis Solen står højere end ca. 42,5 grader på himlen.

Regnbuen (t.v.) og refleksionsregnbuen (t.h.) over Holsteinborg Nor på tæt hold. (Foto: Michael Stoltze).

Regnbuen (t.v.) og refleksionsregnbuen (t.h.) over Holsteinborg Nor på tæt hold. (Foto: Michael Stoltze).

Skitse af regnbue og refleksionsregnbue (samt buernes spejlbilleder) over hav ved en solhøjde på ca. fem grader, d.v.s. omtrent som ved observationen over Holsteinborg Nor 11. april 2014. (Tegning: Michael Stoltze).

Skitse af regnbue og refleksionsregnbue (samt buernes spejlbilleder) over hav ved en solhøjde på ca. 10 grader, d.v.s. omtrent som ved observationen over Holsteinborg Nor 11. april 2014. (Tegning: Michael Stoltze).

Fredag den 11. april 2014 trak lette byger ind over Sydvestsjælland fra vest. Vinden var meget svag, og i forbindelse med en lidt kraftigere byge kl. ca. 18.26 blev det blikstille, da bygen begyndte at trække væk. Regnen faldt stadig, så da den lave sol dukkede frem hentede jeg mit kamera i håb om at få nogle gode regnbuebilleder.

Regnbuen blev ikke meget kraftig, men da jeg kom ud for enden af haven, hvor der er udsigt mod Ormø og Holsteinborg Nor, så jeg en meget underlig regnbue: For enden af regnbuen rejste sig et ekstra buestykke mod himlen. Regnbuerne dannede et V i horisonten. Det har jeg aldrig før set.

På engelsk kaldes fænomenet for reflection rainbow, d.v.s. refleksionsregnbue. Det sjældne fænomen skyldes spejlblankt vand, som reflekterer Solens stråler. Man skal forestille sig, at de runde regndråber rammes af stråler fra to sole: Den rigtige sol, der skinner direkte fra himlen oppefra, og dens spejlbillede med refleksionsstråler, der skinner lidt svagere fra vandet nedefra. Se denne forklaring og denne video: https://www.youtube.com/watch?v=7VeGGViTh9E

Når solstråler rammer regndåber i luften, kastes det synlige lys tilbage i en vinkel på omkring 137,5 grader. Afbøjningen afhænger af lysets bølgelængde, idet det kortbølgede blå og violette lys afbøjes mest, mens det langbølgede orange og røde lys afbøjes mindst. Derfor ser man det røde lys yderst og det violette lys inders i regnbuen. Da solens stråler vendes ca. 137,5 grader i dråberne, ligger regnbuen ca. 42,5 (180 – 137,5) grader fra cirklens centrum. Derfor spænder sædvanlige regnbuer altid over ca. 85 (2 x 42,5) grader, og de kan maksimalt nå en højde på 42,5 grader over horisonten (lige før Solen går ned), så de danner en halvcirkel. Jo højere Solen står, jo lavere bliver regnbuen. Og hvis Solen står højere end 42,5 grader på himlen, kan der ikke opstå almindelige regnbuer på himlen, når man befinder sig i niveau med havets overflade.

En refleksionsregnbue er svagere, men har ganske samme form som en almindelig regnbue, og den spænder også over 85 grader. Men da solstrålerne kommer nedefra, er refleksionsregnbuen altid mere end en halvcirkel, og hvis Solen står højere end 42,5 grader på himlen, vil der i princippet kunne dannes en refleksionsregnbue i helcirkel på himlen. Ved så stor solhøjde er de nødvendige fysiske omstændigheder, der skal til for, at en refleksionsregnbue dannes, dog så usandsynlige, at det mig bekendt ikke er observeret. Se mere i principskitserne ovenfor.

Regnbuerne over Holsteinborg Nor lidt tættere på. Refleksionsbuen til højre og den primære regnbue til venstre. (Foto: Michael Stoltze).

Regnbuerne over Holsteinborg Nor. Den kraftige primære regnbue til venstre og den svagere refleksionsregnbue til højre. Yderst til højre anes en meget svag sekundær regnbue, hvor rækkefølgen af farverne er omvendt. (Foto: Michael Stoltze).

 

 

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s