Noma og naturen – for 4. gang

Skovsyre. (Foto: Michael Stoltze).

Skovsyre. (Foto: Michael Stoltze).

Ramsløg. (Foto: Michael Stoltze).

Ramsløg. (Foto: Michael Stoltze).

 

Løgkarse. (Foto: Michael Stoltze).

Løgkarse. (Foto: Michael Stoltze).

Humleskud. (Foto: Michael Stoltze).

Humleskud. (Foto: Michael Stoltze).

 

Noma er igen blevet kåret som verdens bedste restaurant. Det samme skete i 2010, 2011 og 2012. Kåringen er dels en hyldest til det nyskabende spisesteds kulinariske kvalitet og opfindsomhed, dels en hyldest til naturen, som rummer så mange muligheder for at finde og bruge ingredienser til fryd for ganen.

Noma insisterer på mad med rod i den nordiske natur. Det bærer frugt.

Nomas opskrift er, at vi skal huske, at al vores mad stammer fra naturen, og at vi skal bruge og udforske mulighederne i det, vi kan finde derude i den vilde natur. Det er blevet en sand dille, og det er godt! Illustrationerne viser blot et lille udvalg af nogle af de vilde urter, som er blevet populærere.

Den vilde natur rummer overhovedet ikke mad nok til, at menneskeheden kan leve af den i dag som samlere og jægere. Det må man ikke tro. Skulle vi det, kunne vi formentlig højst være omkring en milliard mennesker på Jorden. Vi er som bekendt omkring syv gange så mange, så mindst seks milliarder af os ville dø af sult. Noma hver dag, ville ikke gå. Men som øjenåbner for naturen som al gastronomis fundement er Noma enestående.

Kåringen i 2014 (efter 2013, hvor restauranten måtte “nøjes” med en 2. plads) viser, at  Nomas idé ikke er en døgnflue. Ingredienser fra den vilde natur er fantastiske i ethvert køkken på grund af både smag og fortælling.

Tak til restaurantens, René Redzepis, Claus Meyers og alle de andre engagerede menneskers evne til at sætte fokus på gastronomien og naturen som det største og vigtigste krydderi i tilværelsen.

Tillykke med kåringen som verdens bedste restaurant!

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s