Direkte landbrugsstøtte kan nu også gavne natur og biodiversitet

nye regler

Nye regler betyder, at EUs direkte landbrugsstøtte fra og med 2015 kan bruges til at betale for drift af åbne arealer til fremme af landskab og biodiversitet som f.eks. her ved Skejten på Lolland. (Foto: Michael Stoltze).

Forhandlingerne om fordelingen af landbrugsstøtten er i fuld gang.

De godt 7 milliarder, som dansk landbrug hvert år modtager i støtte, skal ifølge EUs regler finansiere aktiviteter, som sikrer fødevareproduktion, bæredygtig benyttelse og beskyttelse af naturressourcer samt handling til gavn for klima og balanceret udvikling indenfor EU territorium. Midlerne skal således gå til områder, der gavner almenvellet.

I reglerne skelner EU mellem direkte støtte (søjle 1) og indirekte støtte (søjle 2 -også kaldet landdistriktsmidlerne). Den direkte støtte (søjle 1) udbetales uden betingelser i forhold til det enkelte landbrugs areal i drift. Den indirekte støtte (søjle 2) udbetales betinget til en række definerede mål. I Danmark udbetales den indirekte støtte til følgende seks formål:

  1. Miljøvenlig drift i følsomme områder
  2. Etablering af vådområder eller rekreative aktiviteter på eksisterende landbrugsarealer
  3. Skovrejsning og læhegn
  4. Økologi
  5. Fritidsaktiviteter for børn og unge i udkantsområder
  6. Lokale aktionsgruppers arbejde for at skabe aktiviteter og attraktive levevilkår i landdistrikterne

Danmark kan efter EUs generelle regler bruge op til 15 % af landbrugsstøtten til landdistriktspuljen (søjle 2). Dertil kommer en national dansk medfinansiering, som i 2014-2020 skal være på 38 % oven i (tidligere 50 % oven i). Danmark har indstillet til EU, at Danmark i 7-årsperioden 2014-2020 bruger ca. 10 % af landbrugsstøtten til søjle 2. Det er omkring 670 millioner kr. årligt eller 928 millioner kr. årligt inkl. den nationale medfinansiering.

Traditionelt har grønne organisationer kæmpet indædt for flere penge til den indirekte støtte, mens landbruget har kæmpet indædt imod. Kampene fortsætter, og for øjeblikket er fronterne igen trukket hårdt op.

Imidlertid kan den direkte støtte også gavne natur og biodiversitet. Den direkte støtte må ikke gå målrettet til natur og biodiversitet, men den må gerne gå til drift, som fremmer natur og biodiversitet.  Det er en lille, men uhyre væsentlig detalje. Danmark kan altså vedtage regler om f.eks. høje støttesatser til ekstensiv drift af landbrugsarealer  – f.eks. drift uden dræning og uden brug af gødning og pesticider. Kravet bør alene være, at arealerne holdes relativt åbne ved græsning eller slæt. Dermed er det stadig arealer i landbrugsmæssig drift, men samtidig arealer, hvor driften fremmer natur, landskab og biodiversitet.

Danmark har netop lempet reglerne for kontrol af arealer i ekstensiv drift (typisk uden gødskning, pesticider og (helst) uden dræning). Reglerne, der træder i kraft fra og med 2015, betyder, at støtten gives uanset hvilke plantearter, der indfinder sig. Eneste krav bliver, at buske og træer ikke må dominere og at arealet skal drives med græsning eller slåning.

De nye regler, der (endelig!) er kommet på plads, er et kæmpe fremskridt for både landbrug og natur. De nye regler bør kombineres med, at betalingen for ektensiv drift til fremme af natur og biodiversitet sættes op til rimelige satser (f.eks. 2.000-4.000 kr pr. hektar afhængig af jordbund og krav).

Der er udsigt til, at den direkte landbrugsstøtte nu også kan gavne natur og biodiversitet.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s