Thorning eller Løkke – hvem er mest bæredygtig?

Skejten_fritstaaende eg og koeer_13-5-2013

 

Efter Løkkes krise er det tid til at se fremad.

Inden Anders Fogh Rasmussen forlod statsministerembedet var han blevet optaget af bæredygtighed. Han ønskede en grøn revolution og ville skabe forandringer, så en positiv udvikling for natur og miljø kunne gå hånd i hånd med en positiv økonomisk udvikling.

Lars Løkke Rasmussen fulgte visionen op med projekt Grøn Vækst, som imidlertid endte med at blive mere vækst end grøn. Naturen blev stort set glemt, mål blev udsat, og miljøminister Karen Ellemann, som ellers gerne ville biodiversiteten, afviste at lancere en plan for beskyttelse og udvikling af Danmarks natur.

Den siddende regering har ikke gjort det stort bedre. Bæredygtighed og natur har været prioriteret lavt politisk. Fokus har været koncentreret omkring vækst og beskæftigelse som følge af den økonomiske krise.

Regeringens lovprogram og hidtidige handlinger om naturen står stadig i skærende kontrast til regeringsgrundlaget og intentionerne med Natur- og Landbrugskommissionen, som barslede med sine anbefalinger i april 2013. Kommissionen blev meget klogt nedsat af regeringen for at løsne op for den ukonstruktive stillingskrig mellem natur- og landbrugsinteresser og bane vejen for en bedre forvaltning af miljø, natur og arealer.

Regeringen har stadig ikke landet Den Danske Naturfond. Det er bekymrende, fordi Naturfonden har enorm signalværdi i forhold til den Naturplan Danmark, som ifølge regeringen bliver fremsat til efteråret som opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger.

Ingen kender detaljerne i Naturplan Danmark. Den kan meget vel ende med at blive varm luft og løse hensigtserklæringer uden midler. Det vil i så fald ikke være meget bedre, end da Fogh-regeringen slagtede eksperter og lagde Wilhjelmudvalgets rapport En rig natur i et rigt samfund  i graven.

Det er ikke bæredygtigt. Ægte bæredygtig udvikling indebærer nemlig, at natur og biodiversitet bliver beskyttet. Naturens mangfoldighed må ikke forringes.

Siden Wilhjelmudvalget kom med sin skelsættende rapport i 2001 har vi ventet på handling. Det er på høje tid, der sker noget. Natur og Samfund efterlyser handling og appellerer til regeringen og miljøministeren om at give følgende fem opgaver topprioritet:

1. Kom med et forslag til en virksom og finansieret Naturplan Danmark som opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger inden udgangen af 2014.

2. Kom med en ny naturbeskyttelseslov som opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger. Den nye lov skal sikre, at konkrete arealer bliver beskyttet permanent. Lovforslaget bør fremsættes inden udgangen af 2014 og vedtages inden sommeren 2015.

3. Tag det nationale mål for skovrejsning (1989-målet om fordobling af DK’s skovareal) op til revision, og tag målet med forvaltningen af statens arealer op til politisk og folkelig debat i forbindelse med udviklingen og vedtagelsen af Naturplan Danmark.

4. Loven om nationalparker skal ændres. Nationalparkloven skal leve op til de internationale principper for etablering af nationalparker og ændres sådan, at der bliver et klart skel mellem begreberne nationalparker og naturparker i Danmark.

5: Loven om Den Danske Naturfond skal på plads, så fonden kan komme gang med sit aktive og synlige virke ude i landskabet snarest og senest i begyndelsen af 2015.

Bæredygtighed handler om at sikre en tryg udvikling, hvor vi passer på naturen, hinanden og økonomien – samtidig.

Vil og kan regeringen det? Vil og kan oppositionen? Hvem er mest bæredygtig: Thorning eller Løkke?

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s