Planen, der skal give plads til naturen

Naturplan Danmark skal give plads til naturens mangfoldighed, som er truet, fordi den er trængt tilbage til ganske små frimærker som her ppå Høvblege på Møn. Planen komem til efteråret. (Foto: Michael Stoltze).

Naturplan Danmark skal give plads til naturens mangfoldighed, der er truet, fordi den er trængt tilbage til ganske små frimærker som her på Høvblege på Møn. Regeringen fremsætter planen til efteråret. (Foto: Michael Stoltze).

 

Den seneste oversigt over forsvundne og truede dyr og planter i Danmark viser, at tilbagegangen i naturens mangfoldighed fortsætter med uformindsket styrke.

Den nationale udredning om Danmarks natur, den såkaldte rødliste, er netop udkommet. Læs mere her.

Tilbagegangen i naturens variation og mangfoldighed er et alvorligt problem.

Naturen er med hele sin variation og mangfoldighed af arter grundlag for al civilisation og kultur. At passe på naturen er at passe på os selv. Naturen er en del af os selv, og vores liv på Jorden bliver fattigere, når naturen bliver fattigere. Jo flere medskabninger, der forsvinder, jo mere vil vi føle os som fanger på Jorden. Fanger i et svævende i fængsel for menneskets dårskab.

Det er ikke ny viden og nye erkendelser. Men budskabet er hidtil ikke trængt klart igennem – hverken i offentligheden eller i politik. FN har som mål, at vi skal standse tilbagegangen i naturens mangfoldighed senest i 2020. Men hvert enkelt land skal handle, før det hjælper. Det er her, det halter. Også i Danmark.

Den nye udredninger viser, at vi skal tage helt anderledes fat en hidtil for at standse tilbagegangen i naturens mangfoldighed. Naturen skal have plads til mangfoldighed. Det kræver en samlet plan. I Danmark har eksperter og grønne organisation arbejdet for en sådan samlet national plan i 15 år. Desværre uden held. Derfor fortsætter tilbagegangen i naturens mangfoldighed. Den hidtidige indsats har kun været lappeløsninger. Det er stort set kun store dyrearter og gylleelskende dyr og planter, der har det godt i Danmark.

På denne baggrund er det glædeligt, at planen, der skal give plads til naturen og sikre, at Danmark lever op til FN’s mål, nu er på vej. Den hedder Naturplan Danmark. Den er en del af regeringsgrundlaget.

Natur og Samfund arbejder sammen med eksperter og andre grønne organisationer på højtryk for at sikre, at planen får et solidt indhold med klare mål og sikker finansiering.

Regeringen fremlægger sit forslag til Naturplan Danmark til efteråret. Indtil videre er det meget sparsomt, hvad vi ved om planens indhold. Miljøminister Kirsten Brosbøl har bebudet, at det bliver en plan for mere og mere sammenhængende natur, og at den vil indeholde en strategi for biodiversitet. Men der foreligger indtil videre ingenting om de konkrete ambitioner og finansieringen.

Det må komme. Vi ser frem til, at Naturplan Danmark endelig kommer. Planen bør blive en milepæl og det første samlede bud på, hvad vi vil med vores land.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Planen, der skal give plads til naturen

 1. Svend Hansen siger:

  ”Hvad vi vil med vores land”
  Er det ikke en bunden opgave, indenfor givne rammer?
  Svend

 2. Hans Petersen siger:

  Er der indtil videre ikke plads nok, når udyrkede arealer i stor stil vokser til med høj vegetation og krat?
  Er det ikke et velstandsproblem, når der ikke er brug for den vegetation som altid er kommet med naturlig frigivelse af plantenæringsstoffer ( erotion).
  Jeg kan ikke forstå, at der skulle være brug for yderligere arealer, som bare med årene ender i det samme. Det kunne måske blive til noget af det, I ønsker, hvis der blev taget noget af det mest udpinte landbrugsjord ud. Men i løbet af få år havde naturen selv sørget for, at det blev høj vegetation med de klimaforhold og naturlig jordbund, vi har her.
  Sådan kunne vi så blive ved.
  Er det andet end en dårlig undskyldning og tegn på afmagt, når der ikke bliver gjort mere ved de eksisterende arealer?
  Hans

 3. john jørgensen siger:

  Heldigvis kan vi alle give et lille bidrag til småkravl og -planter 😉
  http://dce.au.dk/fileadmin/dce.au.dk/Parcelhushaver_folder_01.pdf

 4. Regeringens forslag til Naturplan Danmark bliver offentliggjort i dag kl. 14.00.
  http://mim.dk/nyheder/2014/okt/regeringens-naturplan-danmark-er-klar/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s