Thorning trak naturen ind i den danske velfærdsmodel

Statsminister Helle Thorning-Schmidt trak i sin åbningstale 2014 naturværdier ind i en større sammenhæng som noget afgørende for vores velfærd og fremtid. Det glæder Natur og Samfund. (Foto: Michael Stoltze).

Statsminister Helle Thorning-Schmidt trak i sin åbningstale 2014 naturværdier ind i en større sammenhæng som noget afgørende for vores velfærd og fremtid. Det glæder Natur og Samfund. (Foto: Michael Stoltze).

 

For første gang i mange, mange år kom Danmarks natur på dagsordenen i statsministerens åbningstale. Helle Thorning-Schmidt sagde følgende om naturen:

“Det Danmark, vi giver videre til vores børn, skal være bedre end det, vi selv fik af vores forældre. Det gælder vores økonomi, vores velfærd. Og det gælder vores natur.
Derfor har regeringen en økonomisk 2020-plan, der sikrer, at pengene passer. Vi har sat sociale 2020-mål, så velfærden også når de dårligst stillede borgere – hjemløse, udsatte børn, voldsramte kvinder. Og nu kommer vi med en 2020-plan for vores natur.
Hvor ofte tror I, danskerne bruger naturen? 110 millioner gange på et år. Vi går tur i skoven, tager til stranden eller ser på fugle. Naturen er det sted, vi helst tilbringer vores fritid. Og derfor er naturen også en del af vores rige foreningsliv. Af folkesundheden. Og af skolernes undervisning.
Naturen præger os som mennesker. Danmarks landskaber er i vores billedkunst, sange og musik. Vores skove og strande er en del af Danmarks historie. De skal også være en del af Danmarks fremtid.
Jeg ønsker et Danmark, hvor vi både lever et moderne liv og har en rig natur.
Den grønne balance kommer ikke af sig selv. I 00’erne blev naturen nedslidt. Det retter vi op på med en ny Naturplan Danmark.
Vi skal passe på vores heder, søer og moser. Derfor forbyder vi sprøjtning og gødning de steder.
Naturområder må ikke blive ødelagt. Derfor skal man betale, hvis man bryder reglerne. Vi hæver bøderne. Og vi skal have mere natur.
I dag ligger enge og skove som isolerede øer på Danmarkskortet. I fremtiden skal de bindes sammen af nye naturområder. Som giver danskerne nye oplevelser.
Regeringen vil investere i naturen – 195 millioner kroner ekstra over tre år. For naturens skyld, for vores egen skyld og for vores børns skyld.”

Der er befriende og positivt, at hun  hermed bringer naturen højere op på den politiske dagsorden og lægge op til den kommende lancering af Naturplan Danmark, som regeringen kommer med forslag til om kort tid. Ifølge Finansministeriet er de 195 mio. kr. ekstra midler, der tilføres i forbindelse med fremlæggelsen af Naturplan Danmark. Midlerne har således ikke noget at gøre med de 500 mio. kr., som regeringen skyder i Den Danske Naturfond over de næste fire år.

Selv om talen retorisk bærer noget præg af det kommende valg, er det positivt, at statsministeren med talen trækker naturværdier ind i en større sammenhæng som noget afgørende for vores velfærd og fremtid.

Det er vi glade for, ligesom vi er glade for miljøministerens seneste udspil til gavn for den eksisterende natur.

Nu venter vi med spænding på regeringens samlede forslag til Naturplan Danmark.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Thorning trak naturen ind i den danske velfærdsmodel

  1. Evald Mehlsen siger:

    Flotte og velkomne ord i oktober mindre end et år før valget der desværre kan sende planen til tælling i kampen om politisk bevågenhed. Partiet Venstre melder generelt kun ud at de ikke melder ud. Ingen løfter. Mølposen venter. Uden at politisere er der vel kun at opfordre til at stemme for at holde håbet i hævd. Håbet for en holdbar helhedsplan.

  2. Regeringen lancerer sit forslag til Naturplan Danmark mandag den 27. oktober ved en reception, hvor Natur og Samfund vil være til stede.

  3. Regeringens forslag til Naturplan Danmark bliver offentliggjort i dag kl. 14.00.
    http://mim.dk/nyheder/2014/okt/regeringens-naturplan-danmark-er-klar/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s