Hvordan skal Danmarks areal anvendes i fremtiden?

Hvis det står til danskene, skal vi have mere skov og beskyttet natur i Danmark, og landbruget skal kun fylde omkring halvdelen af Danmarks areal. Det viser en undersøgelse fra Teknologirådet. På den baggrund debatterer politikerne fremtidens arealanvendelse i Danmark på en konference 3. maj 2017 (Foto: Michael Stoltze).

I dag er 15 % af Danmark landareal skov og 12 % natur og klimatilpasning – i alt 27 %

Teknologirådet er i en ny undersøgelse over danskernes ønsker til fremtidens arealanvendelse i Danmark kommet frem til, at vi ønsker 18 % skov og 16 procent natur og klimatilpasning – i alt 34 % – i år 2050.

På et topmøde i Japan i 2010 blev verdens statsledere enige om, at mindst 17 % af landarealet inkl. ferskvandsområder samt 10 % af havarealet og kystområderne, især områder som er særligt vigtige for biologisk mangfoldighed og økosystemtjenester, skal være beskyttet gennem effektivt og ligeligt forvaltede, økologisk repræsentative og velforbundne systemer af beskyttede områder og andre effektive områdebaserede foranstaltninger i alle lande. Altså også i Danmark.

Danmark kan nå målet om at beskytte 17 % af landarealet (inkl. ferskvandsområder) som “natur, hvor den vilde biodiversitet har førsteprioritet” i år 2050, hvis halvdelen af arealtyperne skov, natur og klimatilpasning beskyttes som sådan. Hvis vi skal nå målet før, skal vi være mere ambitiøse.

Hvordan Danmark kommer til at se ud i fremtiden, bliver afgjort politisk. Står det til befolkningen, skal skov og natur fylde godt 30 % mere end nu i 2050 og landbrug omkring 20 % mindre end nu i 2050. Alt det bliver drøfter ved en konference på Christiansborg den 3. maj 2017 på baggrund af Teknologirådets rapport, som er kommet til verden på baggrund af bland andet oplæg fra foreningen Natur og Samfund.

Find Teknologirådet rapport og anbefalinger her.

Konferencen bliver vist her på Folketingets TV-kanal.

 

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Danmark, Dansk natur, Landbrugspolitik, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s