Michaels Mandagsekspeditioner

GUIDEDE TURE I BORNHOLMS NATUR MED BIOLOG OG FORFATTER MICHAEL STOLTZE Fra maj til oktober gennemfører jeg en række ture ud i den bornholmske natur. Det er ture for helt almindelige glade børn og voksne i alle aldre. Det er ture for alle, der har lyst til at opleve den bedste, vildeste og flotteste natur og lære nogle af naturens hemmeligheder nærmere at kende med alle sanser. Fokus er på planter, dyr og naturfænomener.

Turene finder sted mandage kl. 15.00-17.00. Det koster 50 kr. pr. person. Børn under 15 år 25 kr. og børn under 7 år er gratis. Der betales kontant på dagen. For at sikre en god oplevelse er det maksimale antal deltagere på turene 50 personer inklusiv børn. Vil du være sikker på plads, kan du forhåndstilmelde dig på naturogide@gmail.com Turene er almindelig rolig vandring i ret let terræn. Tøj efter vejret og vandrestøvler anbefales.

Ruterne er ikke til klapvogne og barnevogne. Rolige hunde kan medtages i snor, med mindre andet er angivet.

15. maj 2017 kl. 15.00-17.00: Orkanskoven Mødested: Den store P-plads ved Arboretet Orkanskoven er et minde efter orkanen, som 17. oktober 1967 raserede Almindingen. I 2017 er det 50 år siden, Orkanskoven blev udlagt som levende monument over katastrofen. Oplev sporene efter orkanen og hvordan træerne har udviklet sig siden helt uden indgreb. Det er en af Danmarks mærkeligste skove. Vi går en rundtur i skoven og ser på planter, dyr og de mærkelige processer, der sker, når man overlader en skov 100 % i til naturens frie kræfter. Det venter en oplevelse ud over det  sædvanlige.

Sporene efter katastrofen i 1967 er tydelige i Orkanskoven, der er på vej til at blive “urskov”.

De væltede træer fra 1967 lever videre som mærkelig “kanotræer” og “mastetræer”.

________________________________________________________
22. maj 2017 kl. 15.00-17.00: Møllevigen
Mødested:
Ved Frihedsstøtten foran Hammershus.
Møllevigen syd for Hammershus er et af Danmarks vildeste steder. Skoven og kysten er helt overladt til naturens kræfter. Det har udviklet sig til et utroligt møde mellem klipperne, “urskoven” og Østersøen med mange sjældne planter, dyr og naturfænomener. Vi går ikke langt, men en del af turen er på rullesten. Vi møder den sjældne klipperøn, naturlige bonsai-træer, en klatrende ask med rødder som kvælerslanger på en lodret klippevæg, arktisk kamille, sommerfugle, røde soldatertæger og meget mere.

Klatrende ask i Møllevigen

Arktisk kamille og dagpragtstjerner i baggrunden.

________________________________________________________
29. maj 2017 kl. 15.00-17.00: Hammerknuden
Mødested:
 Nordenden af den store P-pladsen ved Sandvig Bugt.
Hammerknuden er blomsternes rige og langt mere varieret end de fleste ved. Vi går en rolig rundtur ind over knuden til ruinen Salomons Kapel, langs kysten og ind til knudens centrale, skovbevoksede dele og videre forbi Hammersøen og tilbage. Undervejs ser vi på vilde orkideer, insektædende planter, sommerfugle og meget mere.

Den insektædende plante vibefedt og et par citrongule kantbælg.

________________________________________________________
5. juni 2017 kl. 15.00.17.00: Bastemose
Mødested:
P-pladsen ved landevejen ved Bastemosens Fugletårn.
Bastemose
er en lavvandet, ren og planterig sø, der er omgivet af enge, sumpe, krat og skov. Det er et fremragende sted at se på fugle, vandplanter, sommerfugle, guldsmede og meget andet. Blandt fuglene er søen berømt for rørhøge, traner og sine bange lærkefalke, der fanger guldsmede i luften. Vi går rundt om søen og ser på det hele.

________________________________________________________ 

 
12. juni 2017 kl. 15.00-17.00: Fra Næs til Sandkås Mere følger… ________________________________________________________
19. juni 2017 kl. 15.00-17.00: Ekkodalen og Læsåens kilder Mere følger… ________________________________________________________
26. juni 2017 kl. 15.00-17.00: Salene Bugt Mere følger… ________________________________________________________