Historisk: Ny EU-lov skal beskytte og genoprette 20 procent natur i Danmark inden 2030

27. februar 2024 blev en historisk god dag for naturen i Europa.

Efter flere års forberedelser vedtog EU en lov med bindende mål om at sikre og genoprette mindst 20 procent natur til lands og til vands i samtlige medlemslande inden år 2030. Målet gælder individuelt for landene, og som noget nyt altså også for Danmark.

Det er en kæmpestor nyhed og også en enorm udfordring for Danmark, der ifølge Biodiversitetsrådets seneste årsrapport kun har 1,6 procent godt beskyttet natur på land og 1,9 procent velbeskytte natur til havs.

Det kan lyde som en næsten umulig opgave i et landbrugsland som Danmark, men det er det ikke, og i forhold til både biodiversitet, klima, miljø og landets økonomi giver målet stor mening. 20 procent er ikke højere end, at Danmark kan fastholde sin position som produktivt og innovativt landbrugsland. Det er også nok til, at vi kan vende naturtabet til fremgang og bidrage markant til at oplagre kulstof og bremse CO2-udledningen til gavn for klimaet. Desuden kan det medvirke kraftigt til at reducere de udledninger, der har været med til at ødelægge havet og fiskeriet omkring Danmark.

I de 20 procent landnatur er det ikke bare de vilde planter og dyr, der skal have lov til at leve frit, det er hele økosystemer, som skal sikres og genoprettes med deres naturlige fugtighed, så dræn og afvandingsgrøfter skal sløjfes. Det medfører en højere grundvandsstand og at kilderne vender tilbage, hvilket samfundet vil få stor nytte af, især når kildevand fra højtliggende, genoprettede naturområder bliver rigeligere og strømmer ud over de lavereliggende områder.

Sidst, men ikke mindst, vil den beskyttede og genoprettede natur blive en magnet for befolkning og turister, og dermed også en betragtelig indtægtskilde. Danmark er stormagt i varierede og maleriske kyster, og det er både dér, i ådale, på højdedrag og til havs, vi nu og frem mod 2030 skal beskytte og genoprette natur som aldrig før.

Høje Møn, hvor naturgenopretningen allerede er i gang. Foto: Michael Stoltze.

Høje Møn, hvor naturgenopretningen allerede er i gang. Foto: Michael Stoltze.

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, natur, Naturbeskyttelse, naturforvaltning, Naturpolitik, Politik og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar