Foredrag

Vi viser billeder og holder foredrag om naturen, vores forhold til den og alt det, der sker på godt og ondt i en verden med over 8 milliarder mennesker. Vi taler om betydningen af naturens mangfoldighed, de mange utrolige tilpasninger og samspil og om naturen som fundament for al kunst og kultur. Mona har særlig passion for haver, biodiversitet, naturbeskyttelse, fællesskaber, bæredygtighed, politik og dannelse.  Michael har særlig passion for sommerfugle og andre insekter, meteorologi, naturbeskyttelse, kunst og H.C. Ørsted – se mere og book foredrag med Michael her: Michael Stoltze Forfatterforedrag

FOREDRAGSKALENDER forår 2024:
Christiansø, torsdag den 14. marts 2024:
SOMMERFUGLE OG BIODIVERSITET I HAVEN
Verdens liv befinder sig i en krise på grund af menneskeartens talrighed og enorme forbrug. Arterne og deres variation er ved at forsvinde mellem fingrene på os, og det er blevet en global udfordring at standse den katastrofe. Vi må give meget mere plads til den vilde natur og også forstå naturen og arternes mange tilpasninger og samspil bedre. Her er haven en ideel indgang, hvor man kan gøre meget i det små og få store glæder og indsigt ved at invitere en del af de vilde arter indenfor. Vi stiller især skarpt på sommerfuglene og de vigtigste vilde plantearter.
Oplægsholdere: Mona Klippenberg, historiker, cand. philol. fra Oslo Universitet, & Michael Stoltze, biolog, cand.scient. og ph.d. fra Københavns Universitet.
Hvor og hvornår: torsdag den 14. marts 2024, klokken 19.30-21.00 på Månen. Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig på forhånd her: naturvejleder@christiansoe.dk
Læs mere her

Blaafugle i parring_29-8-2018
Hadsten, tirsdag den 23. april 2024:
KLIMA, NATUR OG SOMMERFUGLE PÅ KATASTROFEKURS
– hvordan hænger kriserne sammen, og hvad gør vi?
Michael Stoltze er naturforkæmper, biolog og forfatter med ph.d. i sommerfugle. Desværre er sommerfuglene ved at forsvinde. De er følsomme og reagerer hurtigt på ændringer i naturen, så de bliver anset som et slags barometer for naturens tilstand. Nu står barometret på dybt lavtryk, og årsagerne er uden for enhver tvivl konsekvensen af den grådige måde, vi bruger Jorden på. Foredraget stiller skarpt på, hvordan klimaændringerne, biodiversitetskrisen og sommerfuglenes deroute er forbundet, og hvordan vi kan og skal løse kriserne sammen.   Foredraget viser gennem et stort antal billeder og fortællinger eksempler på, hvordan det gøres og hvordan enhver kan bidrage med en indsats, hvad enten det er på egen grund, lokalt, nationalt eller internationalt.
    Siden barndommen på Nordbornholm har sommerfugle været Michael Stoltzes store passion. Han var leder af en landsdækkende undersøgelse af sommerfuglenes udbredelse, skrev Ph.d. om Danmarks dagsommerfugle og flere bøger om emnet. Han arbejder fortsat intensivt med sommerfugle i naturen, fotograferer og skriver og giver råd om, hvordan man passer på dem og får flere sommerfugle i natur og haver.
Arrangementet er et samarbejde med Vilde Vissing v. Vissing Menighedsråd i forbindelse med Favrskovs Klimauger.
Tid og sted: tirsdag den 23. april kl. 19.00 på Hadsten Højskole
Tilmelding og pris: Arrangementet er gratis, men kræver, at man booker billetter. Læs mere og book billetter her.

Hoevblege_foto Michael Stoltze

Helsingør, onsdag den 24. april 2024:

Haven som paradis – fristed for mennesker, sommerfugle og andre insekter
– hvordan man kan man tilgodese insekternes behov i haverne, og skabe en insektrig have i en tid med naturkrise?
Biblioteket Kulturværftet fejrer Verdensmålsugen med et foredrag om mål nr. 15: livet på land og hvordan man skaber et fristed for mennesker, sommerfugle og andre insekter.
Kom til foredraget med biolog og forfatter Michael Stoltze om sommerfuglene og andre insekters univers. Hvordan kan man tilgodese insekternes behov i haverne, og hvorfor er det vigtigt med en insektrig have i en tid med naturkrise?
Ledsaget af et hav af billeder fortæller Michael Stoltze om glæden ved at møde og kende nogle af de mest eventyrlige og farvestrålende, vilde arter i den danske natur. Han forklarer, hvordan man kan opnå både stor skønhed og få masser af sommerfugle og andet liv til at trives i haven.
Der vil undervejs være et par sange og musikalske indslag ved Birgitte Byrialsen på cello og Svend Rastrup Andersen på klaver.
Michael Stoltze
Michael Stoltze er uddannet på Københavns Universitet med speciale i afrikanske vårfluer og ph.d. i danske dagsommerfugle. Han er tidligere ansat i blandt andet Danmarks Miljøundersøgelser, Danmarks Naturfredningsforening samt Miljøministeriet og er i dag forfatter og foredragsholder på fuld tid. Han står bag en lang række bøger om sommerfugle, andre insekter, dansk natur og nationalparker.
Praktiske oplysninger
Arrangementet er et samarbejde mellem Helsingør Kommunes Biblioteker og Haveselskabet. Der er kaffe i pausen, og det er inkluderet i billetprisen
Læs mere og book billetter her

Aurora_fingerspids


Herning, torsdag den 23. maj 2024

Verdensmålscafe: Biodiversitet med Michael Stoltze
Biodiversitet – sådan skaber du en rigere natur

Arbejder du på din “vild med vilje” have?
Eller er du vild med farvestrålende blomster i din have?
Interesserer du dig for at få mere biodiversitet ind i dit nærmiljø?

Så skal du komme til verdensmålscafeen den 23.maj, hvor vi får besøg af biolog og forfatter Michael Stoltze.
Naturen er i alvorlig krise, og vi mister levesteder for de vilde arter overalt på Jorden. Livets variation – biodiversiteten – skrumper ind.
Men vi kan alle gøre noget. Det er både lettere og sjovere, end mange tror, og det giver kolossale glæder, når man opdager, hvor lidt der skal til for at få mange flere farvestrålende vilde blomster, bier og sommerfugle og andet liv i sin egen have. Man kan også engagere sig i at forbedre og genoprette naturen på fællesarealer eller ved at arbejde for fredning og etablering af nationalparker. Biolog og forfatter Michael Stoltze, der sammen med Mona Klippenberg er aktuel med bogtrilogien “Sommerfuglehave”, “Biodiversitet” og “Flyvende admiraler og andet småkryb”, fortæller, hvad man kan gøre, og viser et væld af billeder og eksempler på, hvor godt det kan blive til glæde for både mennesker, biodiversitet, klima og miljø.

Arrangementet er gratis men kræver billet. Du kan læse mere og hente billet her

Der serveres kaffe/te og kage.

Verdensmålscafeen er et samarbejde mellem Herning Bibliotekernes fokus på FN’s verdensmål og Herning Kommunes Klimaplan.

Tørvemos og tranebær i Lille Vildmose. Mosen er under genopretning og lagrer nu store både mængder kulstof til gavn for klimaet og giver oplevelser og levesteder for sjældne planter og dyr. (Foto: Michael Stoltze).