Dansk Natur lige nu: Sommer i Karlstrup Kalkgrav

Karlstrup Kalkgrav 5-9-2010. (Foto: Michael Stoltze).

Mange har sikkert  bemærket et kalkværk og en tykmavet kalkovn, der står lige ud til Køge Bugt Motorvejen ved afkørsel 30 i Karlstrup. Firmaet bag hedder Weber (ligesom den forkætrede kuglegrill, som enhver parcelhushavemand i dag nærmest er tvangsindlagt til at anskaffe sig for at afstive sit køn…)

Nå. I går kørte jeg så fra ved afkørsel 30 for af se nærmere på den gamle kalkgrav, som jeg tit har set som en turkisblå perle under mig ved indflyningen til København.

Kalkbrydningen stoppede i 1975, og siden har staten  (Skov og Naturstyrelsen) sørget for god adgang til den klare sø i bunden af graven, hvor vandstanden holdes tilpas lav ved pumpning (Skov- og Naturstyrelsens folder om Karlstrup Kalkgrav mm.)

Bare 500 meter fra motorvejen er der en parkeringsplads i den unge skov, hvorfra der kun er 100 meter at gå hen til kanten af kalkgraven.

Hold da helt op for et Paradis! Vandet er krystalklart med et smukt turkisblåt skær, der skyldes et fint svæv af kalkpartikler. Og kalkvæggene med de hvide lag af limsten og flint står ti meter høje og lysende omkring hele herligheden.

Havtorn med de aromatiske og vitaminrige, ferskenfarvede bær vokser mange steder i Karlstrup Kalkgrav. (Foto: Michael Stoltze).

Naturens urter, buske og træer har indfundet sig, men stier og blottede flader levner stadig så store dele af graven åben, at lyset er overvældende. Stierne fører hele vejen rundt om søen, og der er mange afstikkere, så der altid er steder, hvor man kan slå sig ned i fred og ro. Da jeg var der, skinnede solen, og trods en iskold nat mellem lørdag og søndag, lå eftermiddagstempereturen omkring de 20 grader. Så der var børn, der badede i det stille, rene vand. Andre steder var fluefiskere i gang med at lokke udsatte ørreder på krogen, og atter andre steder var familier på jagt efter forsteninger.

Det hele er et resultat af råstofindvinding. Det er en godt set udnyttelse af et ar i landskabet, som nu er blevet noget nær et Paradis i samspil med naturen.

Sikke en sommeridyl!

Ørred på krogen og familie på fossiljagt (i baggrunden) i Karlstrup Kalkgrav 5-9-2010. (Foto: Michael Stoltze).

Fluefiskere og badende i Karlstrup Kalkgrav 5-9-2010. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar