Danmarks Naturkanon fra 2018

Danmark har fået en ny naturkanon.

Det er en følge af regeringens aftale fra 2016 om at opdatere den danske naturkanon.

Danmarks første naturkanon blev offentliggjort af regeringen i 2009. Den indeholder 216 eksempler på natur, som eksperter i 2009 anså for væsentlige at kende til som en del af den almene dannelse. Den var tænkt som en pendant til Danmarks Kulturkanon, der blev offentliggjort i 2006. Danmarks Kulturkanon indeholder 237 eksempler på kultur, som eksperter i 2006 anså for væsentlige at kende til som en del af den almene dannelse.

Danmarks Naturkanon fra 2009 rummede 24 store, sammenhængende, danske naturområder og 192 andre eksempler på, hvad dansk natur er: Alger, lav og mos, fisk, fortidens natur, fugle, insekter, krybdyr og padder, landskabsformer, naturtyper, pattedyr, smådyr, steder, sten, svampe, træer og buske, undergrund, urter samt vejr- og himmelfænomener. Man kan læse om de i alt 216 eksempler på natur og begrundelser for valgene i 2009 her.

Den 20. november 2018 offentliggjorde regeringen “Danmarks nye Naturkanon” – her kaldet Danmarks Naturkanon fra 2018 for at undgå forvirring.

Danmarks Naturkanon fra 2018 er helt anderledes end Danmarks Naturkanon fra 2009. Den nye naturkanon består blot af 15 smukke steder i Danmark. Man kan læse om i stederne i Miljøstyrelsen under overskriften Danmarks Naturkanon.

De 15 smukke steder i Danmarks Naturkanon fra 2018 er udvalgt for at lokke flere mennesker ud at se noget af den mest betagende og værdifulde natur i Danmark. Der er valgt tre steder i hver af Danmarks fem regioner.

Den første naturkanon var svær at overskue og huske, og den blev aldrig folkeeje. Den er derfor historie nu. Men den har affødt et ganske omfattende undervisningsmateriale, der fortsat bruges meget. Materialet er tilgængeligt i Miljøstyrelsen under overskriften Danmarks Natur.

Danmark Naturkanon fra 2018 er let at overskue og ret let at huske:

Nordjylland:
1. Lille Vildmose
2. Skagen og Råbjerg Mile
3. Fosdalen og Svinkløv

Midtjylland:
4. Vind Hede og Stråsø Plantage
5. Jernhatten og Mols Bjerge
6. Gudenåens og Skjernåens kilder

Syddanmark:
7. Svanninge Bakker og Bjerge
8. Trelde Næs og Trelde Skov
9. Mandø og Vadehavet

Sjælland:
10. Suserup Skov
11. Røsnæs
12. Mandemarke Bakker og Møens Klint

Hovedstaden og Bornholm:
13. Ertholmene
14. Vestamager og Øresund
15. Melby Overdrev og Tisvilde Hegn

 

Tranebær i Lille Vildmose, der er med i Danmarks Naturkanon fra 2018. (Foto: Michael Stoltze).

Mandø og Vadehavet. Med i Danmarks Naturkanon fra 2018. (Foto: Michael Stoltze).

Råbjerg Mile. Med i Danmarks Naturkanon fra 2018. (Foto: Michael Stoltze).

Suserup Skov. Med i Danmarks Naturkanon fra 2018. (Foto: Michael Stoltze).

Høvblege ved Møns Klint. Med i Danmarks Naturkanon fra 2018. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Danmark, Dansk natur, Naturkanon og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Danmarks Naturkanon fra 2018

  1. frej schmedes siger:

    Men 7 partier i folketinget vil affrede #Lærkesletten på Vestamager, midt i Danmarks Naturkanon, til at rejse kapital til afbetaling af #metrogæld.
    #IngenAffredningerAfByeneÅndehuller
    Det strider med Naturbeskyttelsesloven, er en omgåelse af Naturfredningsnævnet og er på kant med EUs habitatsdirektiv da der er fundet Stor Vandsalamander (bilag4 art), netop der, i vinterhi.
    De er udvandrere fra nabogrunden, strandengen som er unik oprindelig naturtype.
    #BevarAmagerFælled
    #MetrogældSlårNaturIhjel

  2. Bente Gercke siger:

    Kære politikere
    Husk at følge EU’s habitatdirektiv. Det er i modstrid med dette, at i vil bygge på Lærkesletten, eller ethvert andet grønt åndehul i København eller Amager.

Skriv en kommentar