Oktober-november er kvædetid. Træet med de hårde og aromatiske kærnefrugter, som mange elsker og nogen hader duften af, bugner af frugt. Jeg har både et æblekvædetræ og et pærekvædetræ i haven. De er stort se lige gode, men æblekvæderne er de smukkeste, synes jeg.
Jeg bruger dem til marmelade og kvædebrød. Her er en pærenem opskrift. Du skal bruge:
2,5 kg kvæder, 1 kg sukker og 3 dl vand
Skyl kvæderne rene for filtnuller, så de bliver fine og blanke. Læg dem i en bradepande eller et ildfast fad, og bag dem i en time i ovnen ved 180 grader. Tag dem ud, og lad dem køle af. Skræl dem med en meget skarp kniv (forsigtigt – det kan drille). Riv det bløde kød af kvæderne ned i en skål, og pas på ikke at få for meget af kødet nær kærnehusene med (det indeholder tit hårde stenceller). Rør de ca. 1,5 kg revne kvæder sammen med sukker og vand og brug evt. en stavblender for at få massen jævn. Fordel massen i et stort, ildfast fad, så laget har en tykkelse på 3-4 centimeter. Kom det i ovnen i ca. en time ved 180 grader eller til massen er blevet smukt ravbrun.
Rør massen igennem – og den er klar som en kraftig og aromatisk marmelade, man kan komme på glas. Smager himmelsk – f.eks. på nybagte boller og til ost. Massen kan også bruges til kvædebrød: Smør den ud i et ca. 8 mm tykt lag på en plade med bagepapir, og sæt den til tørre et tørt sted ved stuetemperatur i ca fem dage, hvorefter massen vendes og tørrer yderligere fem dage. Herefter kan kvædebrødet skæres i bidder, der vendes i sukker og pakkes. Man kan også tørre kvædebrød i en varmtluftsovn ved ca. 60 grader. Det tager ca. seks timer, idet man vender kvædebrødet efter omkring fire timer.
God fornøjelse!
Pingback: Kvædemarmelade - hjemmelavet af egne kvæder - Kort og godt
Hej Michael
Tak for en supernem opskrift, jeg har i mange år tyet til syltebogens drøje måde med mange processer. Jeg har ikke så mange kræfter længere, så denne nye udgave kommer som manna fra himlen, når man er vild med kvæde💚
Pernille Lager
Hej Pernille
Tak for din kommentar. Det glæder mig.
Mange hilsener
Michael
Kære Michael
Det er bare den bedste opskrift. smager skøønt. Er enkelt og man brænder sig ikke. Har nu lavet marmelade/kvædebrød i 3 år, afprøvet forskellige opskrifter. Det er denne her jeg vender tilbage til 🙂
Bedste hilsener Elsebeth Holm
Kære Elsebeth
Tak – det glæder mig at høre.
Bedste hilsner og god weekend
Michael