Pærenemt kvædebrød og marmelade

Æblekvæde på træet lige før den slipper. (Foto: Michael Stoltze).

Æblekvæde på træet lige før den slipper. (Foto: Michael Stoltze).

Oktober-november er kvædetid. Træet med de hårde og aromatiske kærnefrugter, som mange elsker og nogen hader duften af, bugner af frugt. Jeg har både et æblekvædetræ og et pærekvædetræ i haven. De er stort se lige gode, men æblekvæderne er de smukkeste, synes jeg.

Jeg bruger dem til marmelade og kvædebrød. Her er en pærenem opskrift. Du skal bruge:

2,5 kg kvæder, 1 kg sukker og 3 dl vand

Skyl kvæderne rene for filtnuller, så de bliver fine og blanke. Læg dem i en bradepande eller et ildfast fad, og bag dem i en time i ovnen ved 180 grader. Tag dem ud, og lad dem køle af. Skræl dem med en meget skarp kniv (forsigtigt – det kan drille). Riv det bløde kød af kvæderne ned i en skål, og pas på ikke at få for meget af kødet nær kærnehusene med (det indeholder tit hårde stenceller). Rør de ca. 1,5 kg revne kvæder sammen med sukker og vand og brug evt. en stavblender for at få massen jævn. Fordel massen i et stort, ildfast fad, så laget har en tykkelse på 3-4 centimeter. Kom det i ovnen i ca. en time ved 180 grader eller til massen er blevet smukt ravbrun.

Rør massen igennem – og den er klar som en kraftig og aromatisk marmelade, man kan komme på glas. Smager himmelsk – f.eks. på nybagte boller og til ost. Massen kan også bruges til kvædebrød: Smør den ud i et ca. 8 mm tykt lag på en plade med bagepapir, og sæt den til tørre et tørt sted ved stuetemperatur i ca fem dage, hvorefter massen vendes og tørrer yderligere fem dage. Herefter kan kvædebrødet skæres i bidder, der vendes i sukker og pakkes. Man kan også tørre kvædebrød i en varmtluftsovn ved ca. 60 grader. Det tager ca. seks timer, idet man vender kvædebrødet efter omkring fire timer.

God fornøjelse!

Æblekvæder. (Foto: Michael Stoltze).

Æblekvæder. (Foto: Michael Stoltze).

Æblekvæder bagt en time i ovnen. (Foto: Michael Stoltze).

Æblekvæder bagt en time i ovnen. (Foto: Michael Stoltze).

Bagte og skrællede æblekvæder. (Foto: Michael Stoltze).

Bagte og skrællede æblekvæder. (Foto: Michael Stoltze).

Revne æblekvæder. (Foto: Michael Stoltze).

Revne æblekvæder. (Foto: Michael Stoltze).

De revne æblekvæde blendet med sukker og vand. (Foto: Michael Stoltze).

De revne æblekvæder blendet med sukker og vand. (Foto: Michael Stoltze).

Kog IKKE mosen i en gryde! Den brænder let på og stødkoger, så den varme masse eksploder som skoldende lava, der sviner og kan ramme både mennesker og køkkenloftet.  (Foto: Michael Stoltze).

Til skræk og advarsel:  Kog IKKE mosen i en gryde! Den brænder let på og stødkoger, så den varme masse eksploderer som skoldende lava, der sviner og kan ramme både mennesker, dyr og køkkenloftet. (Foto: Michael Stoltze).

Kom massen i oven ved 180 grader i ca. en time. (Foto: Michael Stoltze).

Kom massen i ovnen ved 180 grader i ca. en time. (Foto: Michael Stoltze).

Så er masser smukt ravburn og klar som marmelade - eller den kan smøres ud på bagepapit og tørres til kvædebrød. (Foto: Michael Stoltze).

Så er massen smukt ravbrun og klar som marmelade – eller den kan smøres ud på bagepapir og tørres til kvædebrød. (Foto: Michael Stoltze).

Kvædebrød til tørring. (Foto: Michael Stoltze).

Kvædebrød til tørring. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Gastronomi og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Pærenemt kvædebrød og marmelade

  1. Pingback: Kvædemarmelade - hjemmelavet af egne kvæder - Kort og godt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s